Liveblog - Viroloog Van Gucht over aprilvisfestival La Boum: "Het is te vroeg om de teugels te lossen"

In het Ter Kamerenbos in Brussel is een massa volk opgedaagd voor "La Boum", een festival dat daar zogezegd zou doorgaan. Het was al van begin deze week duidelijk dat het om een aprilvis ging, maar toch zijn duizenden mensen afgezakt naar het park. En na de vernietigende kritiek van de oppositie in de Kamer gisteren, belooft premier De Croo werk te maken van de pandemiewet. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht over aprilvisfestival in Ter Kamerenbos: "Te vroeg om teugels te lossen"

Viroloog Steven Van Gucht reageert in "De wereld vandaag" op Radio 1 op de feestende jongeren in het Ter Kamerenbos. "Het is hier nog veel vroeg voor, we zitten in een stadium dat nog heel weinig gevaccineerd en beschermd zijn, dus we moeten blijven hameren op maatregelen", zegt hij. "Dit is niet voor herhaling vatbaar."

Van Gucht zegt wel dat hij snapt dat veel jongeren het beu zijn, maar vraagt toch om nog even vol te houden. "Door te vroeg los te laten kun je potentieel duizenden extra overlijdens veroorzaken die niet nodig zijn, want over enkele weken zijn de mensen die risico lopen op complicaties en overlijdens, gevaccineerd. Het is te vroeg om de teugels te lossen, hoe moeilijk dat ook is."

Lees en bekijk meer over het aprilvisfestival in Ter Kamerenbos in dit artikel:

Premier De Croo belooft werk te maken van de pandemiewet

Premier Alexander De Croo (Open VLD) belooft werk te maken van de pandemiewet die de coronamaatregelen een stevigere wettelijke basis moet geven. Dat heeft hij gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de regering hiervoor 30 dagen de tijd gegeven. 

De Croo zegt dat de regering rekening zal houden met de opmerkingen van de Raad van State bij het voorontwerp van wet, dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft opgesteld, en met de opmerkingen die bij de bespreking ervan gisteren in het parlement zijn gemaakt. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het parlement de wet zal goedkeuren binnen de gestelde termijn.

In de Kamer had de oppositie gisteren al forse kritiek op de uitspraak van de rechter in Brussel. Lees en bekijk meer in dit artikel:

Delhaize: "Mondmaskers ook verplicht voor gevaccineerden"

Stel u bent gevaccineerd tegen het corona-virus, moet u zich dan niet meer aan de regels houden omdat u toch beschermd bent? Een aantal mensen lijkt dat wel te denken, dat merken ze althans sinds kort bij supermarkt Delhaize.

Sommige klanten dienen zich zonder mondmasker aan om boodschappen te doen, omdat ze toch al geprikt (en dus beschermd) zijn. De supermarkt roept iedereen op om de maskers tijdens het winkelen te  blijven dragen voor iedereen z'n veiligheid. 

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Rusthuisbewoner Roger Lybaert (89) over fuivende jongeren: "Vrijheid stopt waar die van de ander begint"

Op 11 april zendt Canvas een documentaire uit over Roger Lybaert , die als sinds het begin van de coronacrisis een kritische stem laat horen vanuit zijn woonzorgcentrum. In "De Afspraak" herhaalt Lybaert dat vrijheid voor hem het hoogste goed is, maar dat die wel eindigt waar de vrijheid van een ander begint.

Lees meer in dit bericht:

Verlinden: "Kaakslag voor wie wel z'n best doet"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert verontwaardigd. "De uit de hand gelopen aprilgrap vandaag in het Ter Kamerenbos is een kaakslag voor al die mensen die hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren", zegt ze in een persbericht.

"Ik besef heel goed dat de COVID-crisis voor veel mensen en vooral jongeren nu wel erg lang duurt en dat het niet altijd evident is om de maatregelen goed na te leven", gaat ze voort. "Hoe consequenter we ons solidair houden aan de maatregelen, hoe sneller we samen de verspreiding van het virus kunnen stoppen."

Gevangenis van Dendermonde in lockdown na besmettingen onder personeel en gedetineerden

Een dag nadat de lockdown van de gevangenis in Hasselt werd opgeheven, moet de gevangenis van Dendermonde in lockdown. Dat meldt de christelijke vakbond ACV-Openbare Diensten en wordt bevestigd bij het gevangeniswezen. Onder het personeel zijn er tot dusver 12 gevallen, bij de gedetineerden zijn er 7 coronapositieven. De testing loopt intussen verder. Het is al de veertiende keer sinds de start van de pandemie dat een gevangenis in lockdown moet.

Zo'n lockdown heeft een zware impact op de werking van de gevangenis - zo zit de gevangenis van Hasselt nog niet op het normale regime. In een gevangenis onder lockdown wordt het bezoek onder meer opgeschort en worden douches en wandeling zoveel mogelijk gecompartimenteerd. Daarnaast krijgen onderzoeksrechters de vraag binnenkomende beklaagden naar andere arresthuizen in de buurt te sturen.

Politie zet waterkanon in tegen massa in Ter Kamerenbos

In het Ter Kamerenbos in Brussel is een massa volk opgedaagd voor "La Boum", een festival dat daar zogezegd zou doorgaan. Het was al van begin deze week duidelijk dat het om een aprilvis ging, maar toch zijn duizenden mensen afgezakt naar het park. De massa troept samen.

Lees meer in dit bericht:

Creatieve oplossingen om gelovigen een paasviering te bieden: van opendeur tot "uitverkocht"

De coronamaatregelen gelden -zoals welbekend- ook voor erediensten. Dat betekent dat op Pasen, toch dé hoogdag voor de christenen, ook maar 15 mensen in een kerk of kapel een viering kunnen meevolgen. "Voor beperkt publiek", zou je kunnen zeggen, maar er zijn soms creatieve oplossingen.

Zo leidt de pastoor van De Pinte op paaszondag meerdere diensten, om meer gelovigen te bereiken. Ook in Holsbeek wordt het aantal vieringen opgedreven. In Kessel-Lo is er zowaar een 'opendeurdag'. En de bisdommen bieden gestreamde erediensten aan.

Lees meer in dit artikel:

Man uit Bekkevoort stelt tuin open voor kinderen die in een appartement wonen: "Een kinderlach is het tarief"

Het zijn geen makkelijke tijden voor ouders én kinderen de thuis zitten door de lockdown. Voor Carlos Rivera uit Bekkevoort een reden te meer om zijn hart én zijn tuin open te stellen. Op Facebook doet hij een aanbod aan de kinderen en hun ouders: "Ik heb thuis een heel grote  tuin, 2ha 65 waar jullie met je ouders kunnen komen spelen, volledig gescheiden van mezelf, ongestoord. Er is een gedeelte bos met woonwagen, dat jullie ook kunnen gebruiken."

Rijk zal Carlos niet worden van zijn initiatief want het aanbod is volledig gratis. "Een kinderlach is het tarief. En dat is een win-win-situatie. Ik geniet van die glimlach en zij genieten van de tuin."

Lees meer en beluister het interview met Rivera in dit artikel:

Coronapandemie had duidelijke invloed op cijfers parketten: meer informaticabedrog en minder diefstal

Het totaalaantal dossiers dat de correctionele parketten in 2020 hebben binnengekregen, is met 12 procent gestegen in vergelijking met 2019, een stijging die bijna volledig toe te schrijven is aan de coronapandemie. In de maanden waarin een strenge lockdown van kracht was, ontvingen de parketten opmerkelijk meer coronadossiers, maar was er anderzijds een duidelijke daling merkbaar van de andere soorten dossiers.

Het aantal dossiers die niet in verband staan met de inbreuken op de maatregelen is in 2020 in zijn geheel gedaald, met 9 procent, al beperkt die daling zich tot bepaalde criminaliteitsvormen en is er in andere een duidelijke stijging. Zo is het aantal dossiers over diefstallen en afpersingen met 21 procent gedaald, het aantal dossiers over bezit en in- en uitvoer van drugs met respectievelijk 14 en 30 procent, en het aantal faillissementszaken met 66 procent. 

Daartegenover staat een toename van het aantal dossiers rond informaticabedrog met 32 procent, en van het aantal dossiers over heling en witwassen met 54 procent. Dossiers over kinderpornografie namen zelfs met 95 procent toe.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): "Europa vaccineert onaanvaardbaar traag"

Dat het coronavirus ons continent stevig in zijn greep houdt, is geen nieuws meer. Dat de start van de vaccinatiecampagne niet meteen vlekkeloos is verlopen evenmin. Maar nu zegt dus ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat het echt sneller moet. "Het ritme van vaccinaties in Europa is onaanvaardbaar traag." Drie dingen moeten en kunnen beter.

Lees meer in dit artikel:

100.000e coronatest in testcentrum Spoor Oost: 100.000 "neuzekes" voor de vrijwilligers

In het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout, werd vandaag de 100.000e bezoeker getest op COVID-19. Het testdorp werd op 6 augustus 2020 ingericht om de druk op de Antwerpse huisartsen en spoeddiensten te verlichten. Naast inwoners van de stad Antwerpen en haar districten, zijn ook inwoners van Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem er welkom. Naar aanleiding van de 100.000e test werden ook de vrijwilligers van het testcentrum bedankt: er werden maar liefst 100.000 "neuzekes" uitgedeeld. 

Lees meer in dit artikel:

Test met robots met ultraviolet licht om virus uit te schakelen

In Zwitserland loopt momenteel een experiment om vliegtuigen te ontsmetten met autonome robots die gewapend zijn met ultraviolet licht. Het is een project van de Zwitserse start-up UVeya, samen met het luchthavendienstenbedrijf Dnata en de vliegtuigbouwer Embraer. De technologie is niet nieuw en werd eerder al gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria.

Videospeler inladen...

India start met vaccinatie van 45-plussers

In India is vandaag de derde fase van de vaccinatiecampagne ingegaan. Vanaf vandaag kunnen ook mensen vanaf 45 jaar gevaccineerd worden. In eerdere fases kwamen gezondheidsmedewerkers en mensen ouder dan 60 jaar aan de beurt.

Er zijn tot nu toe al 65 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend in India. Het land heeft de ambitie om tegen juli 250 miljoen mensen gevaccineerd te hebben. Volgens experts moet het tempo van de vaccinaties wel opgedreven worden om dat doel te behalen.

De derde fase van de vaccinatiecampagne start op een moment dat het aantal bevestigde besmettingen in India weer aan het toenemen is. Gisteren werden 72.019 nieuwe besmettingen en 457 overlijdens gemeld, de sterkste stijging sinds begin dit jaar.

Sinds het begin van de pandemie zijn meer dan 11,7 miljoen besmettingen geregistreerd, het op twee na hoogste aantal na de Verenigde Staten en Brazilië. Meer dan 162.000 mensen in India zijn volgens officiële cijfers overleden aan COVID-19.

Vaccinatiecentra kunnen telefonische vragen niet meer bijhouden: "Nochtans veel antwoorden op de uitnodigingsbrief"

Het is druk in de callcenters van de vaccinatiecentra. In verschillende centers in Limburg komen heel veel vragen binnen van 85-plussers. In Lommel was er afgelopen maandag sprake van in totaal zo'n 800 telefoontjes. De wachttijden aan de telefoon lopen daardoor intussen op.

Lees meer in het artikel:

SD Worx: "Paar lichtpuntjes op arbeidsmarkt, maar nog niet op niveau van voor de crisis"

Minder kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) zijn van plan om de volgende maanden mensen te ontslaan. Anderzijds stijgen de plannen om mensen aan te nemen niet verder. "De klim uit het dal voor tewerkstelling zet zich niet door in het tweede kwartaal", zegt hr-dienstverlener SD Worx na zijn driemaandelijkse tewerkstellingsenquête bij 673 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in kmo's.

De arbeidsmarkt zit nog niet op het niveau van voor de crisis, maar er zijn wel een paar lichtpuntjes. Terwijl vorig kwartaal nog 17,4 procent van de ondervraagden van plan was om personeel te ontslaan, is dat nu gedaald tot 11,4 procent. Wel daalt de intentie om die te vervangen tot 22 procent. Eveneens positief is dat een op de drie kmo's een stijging van het werkvolume verwacht - in het vorige kwartaal gold dat voor 24 procent van de kmo's.  

Daartegenover blijven de aanwervingsplannen voor april tot juni beperkt tot een kwart van de bedrijven. De stijgende tendens sinds december zet zich niet door. Zo'n 30 procent denkt ook nog steeds een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid wegens corona. Dat is wel iets beter dan vorig kwartaal, toen het ging om 40 procent van de kmo's.

De onzekerheid rond corona is deze maand wat gedaald, al werd de enquête afgenomen voor de regering besliste om nieuwe maatregelen te treffen en bijvoorbeeld winkelen in niet-essentiële winkels alleen op afspraak mogelijk te maken.

66.573 overlijdens door COVID-19 in Brazilië in de maand maart, een triest record

In Brazilië is de coronasituatie ronduit dramatisch. In de maand maart zijn 66.573 overlijdens als gevolg van COVID-19 geregistreerd. Een triest maandrecord, en meer dan het dubbele van het vorige record in juli 2020: toen waren er 32.881 overlijdens. De cijfers komen van de overheid.

Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames in Brazilië liggen bijzonder hoog. In maart zijn bijna dagelijks records gebroken, met gemiddeld meer dan 90.000 bevestigde besmettingen en 3.000 overlijdens per dag. Ziekenhuizen kunnen de grote aantallen patiënten niet meer aan, dokters moeten keuzes maken over wie wel of niet geholpen kan worden.

De voorbije 24 uur zijn 3.869 mensen in Brazilië overleden aan COVID-19, ook dat is een record. Het dagelijkse aantal overlijdens in Brazilië bedraagt momenteel ongeveer een kwart van het totale dagelijkse aantal overlijdens wereldwijd. Momenteel worden in meerdere steden zelfs 's nachts coronaslachtoffers begraven.

"Nooit eerder zijn er zoveel overlijdens in een maand door één oorzaak geweest in Brazilië als in maart", zegt dokter Miguel Nicolelis aan het Franse persagentschap AFP. Hij coördineerde tot voor kort de aanpak van de pandemie in het verarmde noordoosten van het land. "Met de winter op komst en het virus dat zich zeer snel verspreidt, staat Brazilië voor een perfecte storm. Een bedreiging, niet alleen voor Brazilië, maar ook voor de rest van de wereld."

Sinds het begin van de pandemie zijn in Brazilie ruim 321.000 mensen overleden na een coronabesmetting. Er zijn meer dan 12,7 besmettingen geregistreerd. Het is in absolute cijfers het zwaarst getroffen land na de Verenigde Staten.

Wat is er aan de hand in Brazilië? Lees meer in dit artikel:

Italië verplicht vaccin voor gezondheidsmedewerkers

Italië verplicht een coronavaccinatie voor alle gezondheidsmedewerkers. Dat heeft de regering gisteren bekendgemaakt. Het decreet, ondertekend door het kabinet van premier Mario Draghi, stelt dat alle gezondheidsmedewerkers gevaccineerd moeten worden. Wie weigert, zou voor de rest van het jaar geschorst kunnen worden zonder wedde.

"De bedoeling van deze maatregel is om zoveel mogelijk het medische als het paramedische personeel te beschermen, en mensen die zich in situaties of omgevingen bevinden waarbij ze mogelijk meer blootgesteld worden aan besmettingen", luidt het in een verklaring van de regering.

In Italië bestaat veel weerstand tegen vaccineren. De recente ontdekking van clusters van besmettingen in ziekenhuizen waar personeel zich niet had willen laten vaccineren, veroorzaakte veel ophef.

Het decreet voorziet ook in wettelijke bescherming voor gezondheidsmedewerkers die het vaccin toedienen. Ze kunnen niet strafrechtelijk vervolgd worden als de vaccinatie volgens de geldende voorschriften en procedures toegediend zijn. Dokters en verplegend personeel hadden daarom gevraagd, nadat artsen waren aangeklaagd na het overlijden van een gevaccineerde man in Sicilië.  

Tegenstanders betwisten of het opleggen van een verplichting tot vaccineren voor bepaalde beroepsgroepen wel wettig is.

CHECK - Belgische wetenschapper waarschuwt voor ramp door coronavaccins, maar theorie houdt geen steek

De Belgische wetenschapper Geert Vanden Bossche heeft het internet veroverd met zijn waarschuwing voor een wereldwijde ramp: de massale coronavaccinaties zouden een virusvariant kunnen creëren die tegen de vaccins bestand is waardoor veel doden zouden vallen. Wij staken ons licht op bij verschillende vakgenoten en hun oordeel over zijn stelling is eensluitend: “Technische nonsens”.

Lees meer in het artikel:

Slager uit Sint-Truiden is roekeloze klanten beu: "Elke dag zie ik klanten zonder mondmasker"

Johan Stevens van slagerij Johan & Jeannine in Sint-Truiden is het beu dat klanten geen mondmasker dragen in zijn winkel. Elke dag moet de slager wel iemand aanmanen om het masker op te zetten of correct te dragen. Daarom plaatste hij grote, fluogele affiches op zijn etalageramen.

Lees meer in het artikel:

Ronde van Vlaanderen in coronatijden is extra werk voor organisator: "Kilometers hekken, extra testcentra"

De organisator van de Ronde van Vlaanderen heeft het extra druk met voorbereidende werken voor de tweede corona-editie, ook al is er geen publiek welkom langs het parcours. "We zetten evenveel kilometers nadarhekken als anders en we moeten ook testcentra voor de renners inrichten."

Lees meer in het artikel:

Minister Weyts wil dat leerkracht twee keer per week zelftest krijgt

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat elke leerkracht twee keer per week een zelftest krijgt. Dat schrijft het Nieuwsblad. De minister wil dat het onderwijspersoneel zich na de paasvakantie zelf kan testen om zo het aantal coronabesmettingen op school onder controle te kunnen houden. In totaal gaat het om zo'n 400.000 zelftesten per week.

“We zullen een offerte in de markt plaatsen maar de levering van de zelftesten is natuurlijk wel afhankelijk van de marktpartijen”, zegt de minister. “We kunnen de periode tussen het einde van de paasvakantie en de levering wel nog overbruggen met de voorraad sneltesten die we hebben. Die kunnen natuurlijk niet afgenomen worden door de leerkrachten zelf maar door zorgkundig personeel.”  

Statisticus Bart Mesuere: "Vertragende trend in besmettingen en ziekenhuisopnames"

Statisticus Bart Mesuere (UGent) laat zoals elke dag zijn licht schijnen op de coronacijfers van Sciensano. Hij ziet weinig beweging, "maar die vertragende trend blijven we zien", zegt hij. Op weekbasis stijgen de bevestigde besmettingen nu met 15 procent, de dagen voordien was dat 15, 17 en 22 procent.

Hij acht de kans niet onbestaande dat we morgen, als we de definitieve cijfers voor de besmettingen op maandag 29 maart krijgen, een lager dagcijfer hebben dan een week eerder. "Op 22 maart waren er 6.280 bevestigde besmettingen, het voorlopige cijfer voor 29 maart staat op 5.680. Daar kunnen er nog bij komen, afwachten dus." En dat lagere dagcijfer zou voor alle duidelijkheid ook nog niet in het weekgemiddelde te zien zijn.

Mesuere wijst er ook op dat de stijging in het aantal bevestigde besmettingen (+15 procent) de stijging in het aantal testen (+15 procent) volgt, waardoor de positiviteitsratio gelijk blijft.

De besmettingen bij de 0-9-jarigen en bij de 10-19-jarigen lijken ook over een piek te zijn, met stijgingen van respectievelijk 9 en 12 procent. Die percentages komen in de buurt te liggen van de stijgingen in de andere leeftijdscategorieën.

De stijging in de ziekenhuisopnames zet zich door, maar ook hier ziet Mesuere een iets minder snelle stijging. "Vorige week zaten we op weekbasis aan een stijging van 25 procent, nu zitten we aan 15 procent. Al zijn die cijfers wel gevoeliger voor schommelingen op dagbasis."

Songfestival wordt testevent met 3.500 (geteste) bezoekers voor elke avond: "Hier konden we enkel van dromen"

Het Eurovisiesongfestival zal volgende maand normaal dan toch mét publiek plaatsvinden in de Nederlandse stad Rotterdam. Nederland maakt van de liedjeswedstrijd zo een testevenement met elke avond zo'n 3.500 aanwezigen die op voorhand allemaal getest moeten worden op corona. "Wij zijn dankbaar voor dit perspectief en vertrouwen", zegt de organisatie.

Lees meer in het artikel:

NMBS niet blij met systeem van kustreizigers aan het raam: CEO Dutordoir dreigt treinen naar de kust stop te zetten

Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS, vraagt in een brief aan de regering dat er een oplossing komt voor het "onbeheersbare" probleem dat reizigers naar de kust enkel aan het raam mogen zitten. Als die er niet komt, zo dreigt ze, dan rest haar niets anders dan het treinverkeer naar de kust stop te zetten.

Lees meer in het artikel:

Probleem bij productiesite van Johnson & Johnson in de Verenigde Staten

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson kan een grote partij coronavaccins niet gebruiken omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Er blijkt een fout te zijn bij de productie in de fabriek van Emergent Biosolutions in Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland. Dat is een van de tien productiesites van het vaccin van Johnson & Johnson.

Bij de productie van een partij coronavaccins zouden per ongeluk ingrediënten van twee verschillende vaccins gemengd zijn. Volgens Johnson & Johnson waren de vaccins nog niet gebotteld. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA zal nu extra controles uitvoeren op de productie in Baltimore.

Johnson & Johnson heeft niet gezegd hoeveel dosissen verloren gegaan zijn en het is ook nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor toekomstige leveringen. Eerder had het bedrijf beloofd 20 miljoen dosissen te leveren aan de VS tegen eind maart, en ongeveer 80 miljoen tegen eind mei. In zijn verklaring belooft het bedrijf nog altijd 100 miljoen dosissen te willen leveren tegen die tijd.

President Joe Biden heeft eerder beloofd om voldoende vaccins te hebben voor alle volwassenen in de VS tegen eind mei.

Testproject met sneltesten in acht Brusselse apotheken

In Brussel is in acht apotheken een proefproject met sneltests gestart. Dat heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (Cocom) aangekondigd. Het project is vooral gericht op inwoners van de gemeenten Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht die geen behandelende arts hebben.

In de grote steden is het niet altijd gemakkelijk om burgers te bereiken via huisartsen of via testcentra en hen aan te moedigen zich te laten testen op COVID-19. Veel inwoners hebben namelijk geen behandelende arts. Het proefproject is daarom gebaseerd op de vertrouwensrelatie tussen apotheker en de burger. In de geselecteerde apotheken zullen apothekers snelle antigeentests gebruiken die binnen 15 minuten een resultaat geven. Deze tests zullen uitgevoerd worden bij personen die al maximaal 5 dagen last hebben van symptomen. Dan is de sneltest het betrouwbaarst en is geen verificatie met een PCR-test vereist. De apotheker kan bij een positieve test meteen het contactonderzoek en de huisarts op de hoogte brengen.Na vier weken volgt een evaluatie van het proefproject. Als de resultaten positief zijn, kan het project verder worden uitgebreid.

Het proefproject is het resultaat van een samenwerking tussen Cocom, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) en Brusselse Beroepsvereniging van Apothekers. Na vier weken volgt een evaluatie. Als de resultaten positief zijn, kan het project verder worden uitgebreid.

Aan het raam zitten én grote spoorwerken in Limburg: "Pendelaars gaan niet op hun werk geraken", zegt TreinTramBus

De combinatie van de grote spoorwerken rond Hasselt en de verplichting om aan het raam te zitten veroorzaakt extra moeilijkheden voor Limburgse pendelaars. Reizigersvereniging TreinTramBus vreest dat veel van hen niet op hun werk zullen geraken.

Lees meer in het artikel:

Vaccinatiecentra in Deinze en Roeselare experimenteren met snelboeklijsten: “Zo kunnen we restvaccins sneller toedienen”

Mensen uit Deinze en Roeselare kunnen binnenkort intekenen op een snelboeklijst om een vaccin te krijgen als er over zijn. De vaccinatiecentra testen het systeem uit in Vlaanderen. "We zetten alles op alles om het te doen lukken", klinkt het in het vaccinatiecentrum van Deinze.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen