Radio 2

Lockdown in gevangenis van Hasselt grotendeels voorbij

In een groot deel van de gevangenis van Hasselt is vandaag een einde gemaakt aan de lockdownmaatregelen. Begin maart raakten 100 gedetineerden besmet met corona en werden strengere maatregelen ingevoerd.

In de gevangenis van Hasselt zijn vandaag de lockdownmaatregelen voor meer dan de helft van de gedetineerden opgeheven. Daardoor is er opnieuw bezoek mogelijk voor het overgrote deel van de gevangenen. Directeur Paul Dauwe: “We hebben in het begin van de week nog een algemene testronde gedaan bij alle gedetineerden en de resultaten waren zeer bevredigend. En samen met de specialisten hebben we besloten de lockdown te stoppen voor het grootste deel van de gevangenis.” 

Een aantal gevangenen kunnen ook opnieuw aan het werk, ook al is dat beperkt. “Maar het allerbelangrijkste, en daar snakken de mensen naar, is dat er opnieuw bezoek mogelijk is en dat de gevangenen opnieuw sociale en familiale contacten kunnen hebben. Dat is een enorme stap”, zegt de gevangenisdirecteur.

Op het eind van volgende week is er hopelijk in de hele gevangenis geen lockdown meer
Directeur Paul Dauwe

Maar voorlopig blijven toch nog zo’n 200 van de ruim 540 gevangenen in lockdown. “Het is een kleine helft en dat zijn vooral de mensen die langere straffen uitzitten”, vertelt directeur Dauwe. “Die blijven nog even in lockdown.” Net in die secties waren namelijk de meeste coronabesmettingen. “En daar hebben we in het begin van de week toch nog een zeer klein aantal besmettingen gevonden. De specialisten adviseerden ons voorzichtig te zijn en volgende week de mensen opnieuw te testen. Maar we verwachten dan toch ook het licht op groen te kunnen zetten voor die afdelingen”, besluit  Dauwe.

Meest gelezen