Videospeler inladen...

"VRT NWS was fout. Risicopatiënten kunnen nog niet worden ingeënt!" De nieuwsombudsman antwoordt

"Risicopatiënten vanaf 8 april aan de beurt voor vaccinatie" stond er -aanvankelijk- op de website. Titels mogen kort zijn. De uitleg volgt in het artikel.  Maar over deze titel kwamen enkele tientallen vragen en opmerkingen. Want hoezo risicopatiënten komen deze week al aan de beurt? We gingen toch eerst de ouderen vaccineren? U vindt antwoorden in de video van dit artikel.

Beste nieuwsombudsman, "de risicogroepen kunnen nog niet worden ingeënt vanaf 8 april. Op die datum worden in de regio Dendermonde pas mensen van 76 jaar ingeënt. Mensen van 72 jaar zijn zelfs nog niet uitgenodigd."

Beste nieuwsombudsman, "Wat voor een gezever allemaal! Op 8 april beginnen aan de risico patiënten terwijl ze in de regio Kampenhout-Sas volgens mijn huisarts nog maar aan de 80+ ers bezig zijn. Begrijpen wie begrijpen kan. Het lokt veel wrevel uit als ze dan al komen zeggen dat de 65+ers al bijna afgewerkt zijn. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het systeem faliekant fout loopt." 

De mailers hadden gelijk over de vaccinatie van ouderen.  Op het moment van de publicatie van dit stukje was volgens Sciensano van de mensen tussen de 75 en 84 nog maar een derde gevaccineerd. Tussen de 65 en de 75 maar een goeie 13 procent. En ouderen hadden toch de prioriteit?  Hoe kunnen we dan al beginnen aan de risicopatiënten? Dat is ook niet zo. Maar uit het Journaal van zeven op 30 maart kon je toch een andere indruk krijgen. Daarin werd gezegd: 

“Vanaf 8 april zullen mensen die jonger dan zijn 65 aan de beurt komen, eerst mensen met een onderliggende medische aandoening en mensen met een verhoogd risico op complicaties.”

Nee, nee, vanaf 8 april kan je op de website myhealthviewer.be kijken of je op de lijst van risicopatiënten staat. En huisartsen hebben nog wat tijd nodig om alles door te geven, dus eigenlijk heeft het pas half april zin om te kijken. 

De uitnodigingen voor risicopatiënten zijn voor eind april begin mei, zei Dirk Ramaekers, hoofd van de task force vaccinatie, in "De wereld vandaag".  Vlaamse minister Wouter Beke zei in het Vlaamse Parlement dat hij hoopte dat sommige vaccinatiecentra nog wat vroeger aan de risicopatiënten zouden kunnen beginnen : mogelijk al vanaf 19 april. Maar dat is nog altijd flink later dan de titel op het scherm van Het Journaal :  

"Risicogroepen vanaf 8 april gevaccineerd."

En ook het webartikel had dus eerst een titel die kon doen geloven dat risicopatiënten al vanaf donderdag 8 april echt een prik zouden krijgen.  Nee, dus vanaf 8 april mag je kijken of je op de lijst staat. Maar eigenlijk is het beter om nog een week te wachten want de lijsten zijn nog niet volledig.  

De nadruk ligt nog even op de ouderen

De nadruk blijft dus nog enkele weken liggen op de ouderen, maar het vaccineren van ouderen en  risicopatiënten zal wel degelijk een stukje overlappen.  

Overigens is dat wel degelijk ook goed uitgelegd bij VRT. Bijvoorbeeld dus in het radioprogramma "De wereld vandaag". Maar ook in het webartikel. De titel werd later nog aangepast, al bleef de oude titel nog staan op de site van Radio1. Overigens, journalisten  kiezen de titels van hun stukken lang niet altijd zelf. Daar zijn wel eens meningsverschillen over met bijvoorbeeld de eindredactie.  De titels mogen dus wat kort zijn, maar ze moeten wel juist blijven.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen