Radio 2

Op Witte Donderdag geen apostelbrokken in Kruibeke, wel apostelbroodjes. "Door corona is de traditie doorbroken"

In Rupelmonde, bij Kruibeke waren vandaag apostelbrokken te koop bij een bakker.  Normaal worden in Rupelmonde op Witte Donderdag apostelbrokken van het stadhuis gegooid, maar door corona mag dat niet. Om de traditie uit de 16e eeuw niet te verbreken, heeft een bakker nu apostelbroodjes gebakken. 

Op Witte Donderdag herdenken de katholieken over de hele wereld het laatste avondmaal. In Rupelmonde doen ze dat door de voeten te wassen van 12 apostelen die speciaal voor de feestdag zijn uitgekozen én door te gooien met speciaal brood: de apostelbrokken. Maar dat kan nu niet doorgaan door de coronacrisis. Ook vorig jaar kon het niet plaatsvinden, ook door de coronapandemie.

Broodjes in plaats van brokken

Bakker Haerens uit Kruibeke vond het jammer dat er dit jaar weer geen apostelbrokken mochten worden gegooid. Hij is dan maar zelf vroeg opgestaan en heeft in plaats van brokken apostelbroodjes  gemaakt. 

Een broodje besprenkeld met bruine luikse stroop

Bakker Haerens: " We zijn vanmorgen extra vroeg opgestaan en hebben naast al het andere werk nog eens 600 kleine broodjes gebakken, volgens de traditie. Dat betekent witte broodjes met gist, zout en rogge. Een broodje weegt 125 gram, dus iedereen heeft zijn eigen broodje. Het zijn vooral de communicanten die om een dergelijk broodje komen, ook dat hoort bij de traditie."

In volgend YouTube-filmpje kan je zien hoe de Apostelviering eruitzag in 1960.

 

 

Meest gelezen