Jasper Jacobs

Onthaalmedewerkster ziekenhuis opgepakt in nasleep van "operatie Sky", ook parketmedewerkster blijft in de cel 

In een nieuw dossier in de nasleep van "operatie Sky" heeft de politie opnieuw twee mensen opgepakt. Een van hen werkt in een ziekenhuis en zou misbruik hebben gemaakt van haar toegang tot het rijksregister. Vanmorgen besliste de raadkamer in Antwerpen ook al om een eerder opgepakte parketmedewerkster verder aan te houden. In dossiers in de nasleep van "operatie Sky" werden de afgelopen weken al verschillende mensen opgepakt.

In "operatie Sky" werden begin vorige maand initieel 48 mensen opgepakt tijdens meer dan 200 simultane huiszoekingen. Het was de grootste politieactie ooit in ons land, naar georganiseerde misdaad en drugshandel. De politie kwam de vermoedelijke criminelen op het spoor door in te breken in versleutelde telefoons van Sky ECC. Ze kreeg zo toegang tot een miljard geheime berichten.

Ziekenhuisonthaal

Bij die 48 mensen zaten twee advocaten. Zij werden twee weken geleden al aangehouden. Maar de verschillende parketten in ons land startten na de federale operatie ook onderzoeken op basis van wat in die berichten te lezen viel. In Antwerpen werden in zo'n dossiers al een drugsagent opgepakt, begin deze week een parketmedewerkster en nu dus opnieuw twee mensen.

Ze had toegang tot het rijksregister
Kristof Aerts van het parket van Antwerpen

De twee twintigers probeerden de privégegevens te achterhalen van iemand die in de Antwerpse haven werkt. Een van hen werkte in een ziekenhuis. "Ze had toegang tot het rijksregister voor het uitoefenen van haar job. We weten dat ze op vraag informatie heeft opgezocht zoals een adres van een havenarbeider, die daarna ook benaderd is geweest", aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket. 

Parketmedewerkster

Vanmorgen besliste de raadkamer in Antwerpen om de voorlopige hechtenis van een parketmedewerkster met een maand te verlengen. Ook zij zou informatie hebben doorgespeeld aan criminelen en werd begin deze week opgepakt. Dat ze aangehouden bleef, kwam niet als een verrassing. Haar advocaat had dan ook niet om de vrijlating gevraagd. "Wij aanvaarden de berichtgeving rond dit dossier in die zin dat het parket erg zwaar tilt aan de feiten", aldus advocaat Jorgen Van Laer. "Mijn cliënte zit in zak en as, maar begrijpt de beslissing van justitie en wij schikken ons daar naar." 

De parketmedwerkster zou vastzitten op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze zou ook beelden gelekt hebben van een intern softwareprogramma dat het parket gebruikt. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen