Radio 2

100-jarige die aan de basis ligt van de Belgische marine, beleeft onvergetelijke verjaardag in woonzorgcentrum Nieuwpoort: "heel die cirque had ik niet verwacht"

In Nieuwpoort is een reddingshelikopter van het leger over rusthuis De Zathe gevlogen om hulde te brengen aan Pieter Coussaert, een bewoner die vandaag 100 jaar wordt. Hij is één van de oprichters van de Belgische Zeemacht op het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Pieter Coussaert zal zijn 100ste verjaardag niet snel vergeten. Hij kreeg van de marine een speciale verjaardagsplechtigheid in het woonzorgcentrum waar hij verblijft. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine speelde een digitale 'Happy Birthday'. Die werd getoond op een groot scherm in het woonzorgcentrum. Een reddingshelikopter maakte een vlucht boven het woonzorgcentrum en admiraal Jan De Beure, de hoogste in rang bij de marine, kwam Pieter persoonlijk feliciteren. 

Oprichter van Belgische Zeemacht

Pieter Coussaert is één van de oprichters van de Belgische Zeemacht op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij nam deel aan de landing in Normandië. Uit de 'Royal Navy Section Belge', waarin hij diende, ontstond op 1 februari 1946 officieel de Zeemacht. De 100-jarige was in elk geval verrast met de verjaardagsplechtigheid. "Ik had dat nooit verwacht. Ik had wel gedacht dat er iemand aan de deur zou komen, maar ik had niet gedacht dat er zoveel ‘cirque’ zou zijn. Ik ben ook  geschrokken dat de admiraal hier was." 

Veel respect voor tradities

Admiraal Jan De Beurme kwam zelf naar Nieuwpoort om de 100-jarige te feliciteren. "Dat is typisch bij de marine, wij zijn mensen die heel veel respect hebben voor tradities. Voor ons is dit de viering van een 100-jarige die aan de bakermat staat van onze marine. Wij sparen tijd noch moeite om de man extra in de bloemetjes te zetten."

Radio 2

Meest gelezen