Videospeler inladen...

Rusthuisbewoner Roger Lybaert (89) over fuivende jongeren: "Vrijheid stopt waar die van de ander begint"

Op 11 april zendt Canvas een documentaire uit over Roger Lybaert, die al sinds het begin van de coronacrisis een kritische stem laat horen vanuit zijn woonzorgcentrum. In "De Afspraak" herhaalt Lybaert dat vrijheid voor hem het hoogste goed is, maar dat die wel eindigt waar de vrijheid van een ander begint.

Vorig jaar schreef oud-militair Roger Lybaert (89) een brief in Knack om aan te klagen dat hem zijn vrijheid was ontnomen door de strenge coronamaatregelen in de woonzorgcentra. Roger woont in “De Vaeren” in Reet. Zijn getuigenis in "De Afspraak" toen raakte een gevoelige snaar. 

Nu heeft zijn dochter uitzonderlijk de toestemming gekregen om enkele maanden zijn leven te volgen en te filmen. Het was een zware, emotionele periode, waarin hij zijn echtgenote Vera verloor. Ze waren 63 jaar samen. De beelden van Roger die zijn partner welterusten wenst zijn bijzonder ontroerend. 

Roger is nog altijd heel geëngageerd in het rusthuis. Maar "ik voel de eenzaamheid in de lange avonden,” zegt hij in "De Afspraak": "Het is zoals bij twee bomen: de wortels zijn al rot, maar ze houden elkaar nog recht. Nu is er een gevallen, ik denk dat de andere snel zal volgen."

Mensen sterven niet meer, raar hé?

Vera overleed midden januari, een dag voor Roger zijn eerste vaccin kreeg. Sindsdien zijn er geen mensen meer overleden in het rusthuis. “Mensen sterven niet meer, raar hé?  De vaccinaties moeten toch een invloed hebben op hun algemene gezondheid en hun weerstand, vroeger was een verkoudheid genoeg om te sterven.”

Roger Lybaert onderstreept nog eens het belang van de zorgverleners. “Ze worden slecht betaald, de maatschappij schat hen laag in, men apprecieert hen te weinig.”

En hij blijft een lans breken voor vrijheid. “Ik heb niets tegen de coronamaatregelen, ze zijn terecht, maar het parlement moet eerst een wet goedkeuren en dan pas kan de regering maatregelen nemen, niet omgekeerd,” zegt Roger Lybaert in verband met de veroordeling van de staat omdat er nog geen pandemiewet is.

“Vrijheid is het hoogste goed dat we hebben,” vindt Lybaert. "Maar mijn vrijheid eindigt waar jouw vrijheid begint." Fuiven in het Terkamerenbos kan voor hem dan ook niet. “Hier zie ik geen respect meer, hoewel deze jonge mensen goed weten wat de pandemie inhoudt.”

Op 7 april krijgen de bewoners van het rusthuis in Reet als eersten de documentaire te zien. Op 11 april wordt "Roger"uitgezonden op Canvas. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Roger Lybaert in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen