Songfestival wordt testevent met 3.500 (geteste) bezoekers voor elke avond: "Hier konden we enkel van dromen"

Het Eurovisiesongfestival zal volgende maand normaal dan toch mét publiek plaatsvinden in de Nederlandse stad Rotterdam. Dat bevestigt de organisatie aan VRT NWS. Nederland maakt van de liedjeswedstrijd zo een testevenement met elke avond zo'n 3.500 aanwezigen die op voorhand allemaal getest moeten worden op corona. "Wij zijn dankbaar voor dit perspectief en vertrouwen", zegt de organisatie.

Hoe het Songfestival er zou uitzien, was lange tijd onduidelijk. Vorig jaar werd de hele show door de coronacrisis afgelast en verplaatst naar dit jaar, maar de laatste maanden werd duidelijk dat het ook nu niet in volle glorie zou kunnen plaatsvinden. Er werd gewerkt aan verschillende scenario's, met als prioriteit alle 39 deelnemende landen het podium opkrijgen. 

De Nederlandse regering heeft er nu voor gekozen om het Songfestival te gebruiken als testevenement, dat moet onderzoeken hoe grotere evenementen met publiek op een veilige manier kunnen plaatsvinden in deze coronatijden. Onze noorderburen hebben al verschillende soortgelijke evenementen georganiseerd.

Negen avonden

Bij zowel de drie opname-avonden als de repetities vooraf - in totaal negen avonden, dus - zullen er telkens maximaal 3.500 mensen in het publiek kunnen zitten. Zij worden enkel toegelaten als ze voordien negatief hebben getest op het coronavirus. Volgens de krant De Telegraaf wordt er - door de reisbeperkingen - enkel gekeken naar Nederlandse toeschouwers. Ter vergelijking: in "normale tijden" zouden er gemiddeld zo'n 7.000 mensen per show worden verwacht. 

"Fijn dat we op deze manier in deze bijzondere tijd een groter evenement als het Songfestival veilig kunnen organiseren", zegt de Nederlandse minister voor Media Arie Slob. "Met de lessen die we kunnen trekken uit deze testevenementen, kunnen we hopelijk weer verdere stappen zetten naar een samenleving waarin weer meer mogelijk is." 

Ontwikkeling virus

Goed nieuws voor de fans, dus. Al is er een "maar". "De regering houdt de ontwikkelingen van het virus de komende tijd uiteraard nauwgezet in de gaten", zo staat in een persbericht. "Als de epidemiologische omstandigheden het niet toelaten, zal iedereen alsnog via televisie moeten kijken." Eind april wordt de definitieve knoop doorgehakt. 

Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Songfestival mét publiek weer open te slaan is iets waar we alleen maar van konden dromen

Bij de organisatie zijn ze alleszins blij met de beslissing. "Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Songfestival mét publiek weer open te slaan is iets waar we alleen maar van konden dromen", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker in een persbericht. "We zijn dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen."

In de komende weken zal er meer duidelijkheid komen over hoe publiek kan worden ontvangen en hoe de kaartenverkoop zal plaatsvinden. 

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in Rotterdam in Nederland, op 18, 20 en 22 mei. Voor ons land gaat Hooverphonic met het nummer "The wrong place".

Meest gelezen