"Stanneke Ockers heeft nog over mijn broske gewreven": Borgerhoutenaar haalt herinneringen op aan overleden wielerheld

Borgerhoutenaar Vic Van Den Bril (77) haalt herinneringen op aan de vroeg gestorven wielerheld Stan Ockers in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. Hij doet dat niet toevallig: naar aanloop van de Ronde Van Vlaanderen zondag, strijkt het één-programma Vive Le Vélo vanavond neer in De Roma in Borgerhout. Daar wordt de wielerheld, die geboren en getogen werd in Borgerhout, al jaren geëerd met onder meer een borstbeeld. "Stanneke heeft een paar keer over mijn broske gewreven in het café van mijn tante", vertelt Vic onder andere.

"Stanneke was een volksheld en ik een volksjongen uit Borgerhout", vertelt een nostalgische Vic Van Den Bril (77) in "Start Je Dag". "Mijn tante had een café over de kerk, "De Sportvriend". Als kleine jongen van 12 jaar kwam ik daar wel eens in de voormiddag. Stanneke kwam ook geregeld dag zeggen en een paar keer heeft hij over mijn broske gewreven. Zoiets vergeet je niet."

Voor Vic was Stan Ockers een voorbeeldfiguur. Hij kocht een fiets van hetzelfde merk en hij sloot zich zelfs aan bij dezelfde voetbalploeg, Tubantia in Borgerhout, waar Stan ooit begon als jonge voetballer. Later koos "Stanneke" dan toch voor een carrière als wielrenner. Hij won heel wat klassiekers, werd wereldkampioen en verdiende in Vlaanderen de status van een heuse wielerheld. 

Beluister hieronder het gesprek in "Start Je Dag" en lees na het blokje verder: 

Begrafenisstoet

In 1956 kwam de wielrenner op 36-jarige leeftijd tragisch om het leven door een schedelbreuk. Die liep hij op tijdens een sprint in het Antwerpse Sportpaleis. Vic herinnert het zich nog alsof het gisteren was. 

Ik voelde me weer een klein kind dat sprintjes reed in het Rivierenhof, net zoals Stanneke

Vic Van Den Bril

"Ik krijg er opnieuw een krop van in mijn keel. De dag dat hij begraven werd, 4 oktober, was ik echt ziek en kon ik dus niet naar de begrafenis gaan. Maar vanuit mijn raam kon ik met de verrekijker van mijn pa de grote, ongelooflijk lange begrafenisstoet naar Silsburg volgen. Ik weet nog altijd dat ik die stoet toen ook al met een krop in de keel heb gevolgd", vertelt hij geëmotioneerd. 

Rondleidingen in De Roma

Tegenwoordig geeft Vic rondleidingen in De Roma. Hij herinnert zich vooral nog een tentoonstelling uit 2006, waarbij het leven van Stanneke Ockers centraal stond. "Nadat we de tentoonstelling hadden afgebroken, heb ik nog een paar rondjes gereden op de fiets waarmee Stanneke wereldkampioen was geworden. Toen voelde ik me weer een klein kindje dat sprintjes reed in het Rivierenhof, net zoals Stanneke." 

Vanavond komt de wielerheld ook ongetwijfeld ter sprake in Vive Le Vélo, Leve De Ronde. "Ik ga zeker kijken", besluit Vic. Vive Le Vélo, vanavond om 22.00 uur op één. 

Meest gelezen