Archiefbeeld louter ter illustratie.

Twee Brusselse agenten veroordeeld na klappen aan arrestant: "Man was op geen enkel moment bedreiging"

De Brusselse correctionele rechtbank heeft 2 politieagenten veroordeeld in een zaak rond politiegeweld. Ze hadden een opgepakte man in het cellencomplex geduwd en geslagen. De rechtbank tilde ook zwaar aan het feit dat een van de beklaagden over de zaak had gelogen in het proces-verbaal. 

De feiten dateren van 3 jaar geleden, toen de Brusselse politie een man oppakte in het onderzoek naar een gewelddadige diefstal. Op het commissariaat, bij het afnemen van de vingerafdrukken in het cellencomplex, kreeg de man een duw en een tik op het achterhoofd van een vrouwelijke politie-inspecteur en nadien nog een slag in het gezicht van een mannelijke collega.

Het hele gebeuren werd gefilmd door bewakingscamera's in het gebouw, maar de zaak kwam enkel aan het licht omdat een van de politiemensen na de feiten in een proces-verbaal melding had gemaakt van agressief gedrag van de arrestant. Het incident werd onderzocht, waarna het parket besloot om de twee betrokken politie-inspecteurs te vervolgen.

"Geen bedreiging"

Volgens de rechtbank valt het geweld dat beide politiemensen hebben gebruikt niet te verantwoorden. "Het slachtoffer maakt geen enkele beweging die als fysieke agressie kan worden beschouwd", aldus de rechtbank in het vonnis. "Er is ook geen sprake van enig geduw of gespuw in de richting van de betrokken politiemensen. De man verleende zijn medewerking bij het nemen van de vingerafdrukken en was op geen enkel ogenblik een reële bedreiging voor de politie-inspecteur of haar collega's."

De rechter tilde ook zwaar aan de verdraaide feiten in het proces-verbaal van de vrouwelijke politie-inspecteur. Zij krijgt een celstraf van 12 maanden met uitstel onder voorwaarden. Haar collega krijgt ook een voorwaardelijke straf.

De redactie van "Pano" onderzocht vorige maand nog getuigenissen over politiegeweld. Die reportage kunt u hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen