Juan en Marco haalden vandaag de eerste blauwe zakken op met daarin ook zachte plastic

Vanaf vandaag kan je in je traditionele blauwe zak nog meer kwijt. Want voor zacht plastic zal er in de toekomst in het containerpark geen extra container meer staan. Dat moet vanaf nu mee in de blauwe zak. Vuilnisophalers Juan en Marco haalden vanmorgen de eerste blauwe zakken mét plastic op . 

"Er zijn toch al mensen die hun zacht plastic mee in de blauwe zak hebben gedaan", zegt vuilnisophaler Juan. "Maar er mogen nog meer nieuwe dingen in zoals tubes, folies en zakjes."

"Het maakt het ook makkelijker voor ons", vertelt Marco. "Vroeger staken mensen soms ook al plastic in de blauwe zak en toen mocht dat nog niet waardoor we de zak dan moesten laten staan."

Mensen die vroeger al zacht plastic in de blauwe zak stopten, dachten dat de P van pmd-zak stond voor plastic

Ilse Luypaerts, Limburg.net

"Mensen mogen vanaf nu dus wel zacht plastic in de blauwe zak steken. Maar ze moeten dat wel volgens een aantal regels doen", vertelt Ilse Luypaerts van Limburg.net. "Mensen mogen bijvoorbeeld botervlootjes en plastic bloempotjes niet in elkaar steken in de zak. Dan kan dat afval achteraf niet uitgesorteerd worden."

"We gaan daar in het begin niet te erg op controleren want die aanpassing heeft wel tijd nodig", gaat Luypaerts verder. "Maar misschien helpt het als mensen weten dat ze, als ze juist sorteren, per jaar zo'n 8 kilo restafval minder in hun grijze vuilniszak hebben zitten. Daarmee sparen ze natuurlijk ook geld uit want een grijze zak is veel duurder dan een pmd-zak. 

Afval uit de blauwe zak wordt vanaf nu in 14 stromen gesorteerd en daarna gerecycleerd

Ilse Luypaerts, Limburg.net

"Door de nieuwe regeling voor de pmd-zakken hopen we meer afval te kunnen recycleren", gaat Luypaerts verder. "Alles uit de pmd-zak wordt in 14 verschillende stromen gesorteerd en gaat naar andere verwerkers. Zo wordt er bijvoorbeeld nieuwe plastic van gemaakt."

"Iedereen moet intussen een folder in de bus hebben gekregen over wat er vanaf nu in de blauwe zak mag", zegt Marco. "Als je dat in de buurt van je vuilnisbakken ophangt, kan je altijd even spieken en maak je geen fouten."

Meer info over juist sorteren vind je ook op de website van Limburg.net

Meest gelezen