Minister van Mobiliteit Peeters (Open VLD) over fraude bij rijbewijzen: "Slag in gezicht van verkeersslachtoffers"

De controles op fraude bij rijscholen moeten omhoog. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) na de "Pano"-reportage van gisteravond. Daarin is te zien hoe sommige rijscholen turbo-cursussen theorie aanbieden. Daarbij wordt niet de wegcode aangeleerd maar wel de antwoorden op examenvragen. En nog onthutsender: het blijkt niet zo moeilijk te zijn om een voorlopig rijbewijs te kopen zonder ooit achter het stuur gezeten te hebben. "Verkeersveiligheid is van levensbelang, er zijn nog meer controles nodig", aldus Peeters.

Een zeer spijtige zaak, zo noemt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) de fraude bij de rijscholen. "Vanuit de examencentra zijn er al eerder maatregelen genomen. Zo is het aantal examenvragen enorm uitgebreid tot meer dan 1.500."

Op dit moment loopt er al een evaluatie van de hervorming van de rijopleiding van 2017.  De resultaten van die studie zouden er begin volgend jaar moeten zijn. "Dan zullen we zien wat er bijgestuurd moet worden", zegt minister Peeters.

Meer controles om fraudeurs te betrappen

Ze wil niet vooruitlopen op die studie maar benadrukt wel dat de fraudeurs er alvast uitgehaald moeten worden. "Het departement sociale en ecomische inspectie doet al heel wat inspecties in samenwerking met de politie. Ik denk dat we die controles nog verder moeten opdrijven."

Controles verder opdrijven

Vlaams minister Peeters

Er zijn al rijscholen tegen de lamp gelopen bij inspecties. "We hebben al voor een aantal rijscholen een schorsing opgelegd. Dus we sanctioneren ook wel effectief. Maar tegelijkertijd is er meer werk aan de winkel. Het is ondenkbaar dat iemand tegen betaling een rijbewijs krijgt."

Toch is in de "Pano"-reportage te zien hoe sommige rijscholen tegen betaling een voorlopig rijbewijs afleveren. Daarmee kan een bestuurder alleen de weg op. Zonder begeleider dus. Normaalgezien moet je voor zo'n voorlopig rijbewijs minstens 20 uur rijles gevolgd hebben.

Digitaal platform om fraude te voorkomen

Op dit moment zijn de nodige documenten voor theorie en voorlopig rijbewijs nog altijd allemaal op papier. Vervalsen is daardoor makkelijker. "Je kan die zelf van het internet afhalen, maar dan moet je wel stempels vervalsen. Dat kan natuurlijk niet, dat is valsheid in geschrifte en dat is een misdrijf", haalt Peeters uit.

Verkeersveiligheid is duidelijk geen prioriteit
Koen Van Wonterghem, Ouders van Verongelukte Kinderen

Een digitaal platform voor rij-instructeurs en examencentra moet dat soort fraude voorkomen. "Als alles digitaal verloopt en je moet digitaal ingeven wanneer men een rijles volgt of een examen gaat doen, is er minder kans op zulke fraudepraktijken", verduidelijkt Peeters. Volgens haar zou dat platform volgend jaar klaar moeten zijn.

Rijbewijs haalbaar voor iedereen

Iedereen verplichten om een theoriecursus en een rijopleiding te laten volgen in een erkende rijschool? "Daar is in het verleden al veel over gepraat", legt minister Peeters uit. "Maar daar moet een draagvlak voor zijn én het moet betaalbaar blijven voor iedereen. Een rijbewijs kan noodzakelijk zijn voor toegang tot de arbeidsmarkt."

Ouders van Verongelukte kinderen vol ongeloof

"Hallucinant. Het illustreert hoe lichtvaardig we nog altijd omgaan met verkeersveiligheid", reageert Koen Van Wonterghem van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen ontzet. "We zijn in de EU de enigen waar het zo makkelijk is om met de auto te beginnen rijden."

Volgens de Ouders van Verongelukte Kinderen wordt de rijopleiding  stiefmoederlijk behandeld. "En het feit dat men zo makkelijk kan frauderen, is bedenkelijk. Dat dat niet vermeden kan worden. Het is weer een bewijs dat verkeersonveiligheid niet aangepakt wordt."

Herbekijk hier de "Pano":

Videospeler inladen...

Meest gelezen