Foto: Radio 2

Wat moet er gebeuren met de Leuvense oorlogsbunkers?

Wat kan er gebeuren met de twintig oorlogsbunkers die er nog op het Leuvense grondgebied staan? De bunkers werden gebouwd tussen 1939 en 1940 maar staan er al jaren verloren bij. De Leuvense CD&V-jongeren hopen dat de buurten waar ze staan, mee kunnen beslissen over hun herbestemming.

In heel wat gemeenten kregen de oude oorlogsbunkers een herbestemming als winterverblijftplaats voor vleermuizen, maar in Leuven is er nog geen plan. En dat moet er echt komen, want ze laten verloederen, getuigt van weinig respect, vinden de CD&V-jongeren. 

De bunkers zijn onderdeel van de KW-linie. De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval.  De linie bestond uit ruim 400 bunkers en liep dwars door ons land, van Koningshooikt tot Waver. Op het Leuvense grondgebied zijn er daar nog een 20-tal van bewaard gebleven. 

Streetart?

“Er kan meer mee gebeuren”, zegt Ruben Geleyns van de CD&V-jongeren. ”Het zijn nu stille getuigen, het zou jammer zijn mochten het vergeten getuigen worden. We hopen dat we de buurten hierbij kunnen betrekken. Misschien komen er leuke ideeën uit. We hebben zelf al voorgesteld om met streetart het thema ‘oorlog en vrede’ op die bunkers tot zijn recht te laten komen. We zouden er ook spelelementen zoals een klimrek tegen kunnen zetten. Zo zou dit erfgoed uit ons oorlogsverleden toch weer wat nut krijgen in het openbaar domein. Vele mensen weten het niet dat die bunkers er staan in Leuven, het zou jammer zijn als dat oorlogserfgoed vergeten wordt."

Foto: Radio 2

Meest gelezen