Radio 2

Eerste wijnstok in Heuvelland werd 25 jaar geleden geplant door familie Six: "Vroeger was het met spade putje graven"

Precies 25 jaar geleden ging de eerste wijnstok de Heuvellandse grond in. Jean-Pierre Six – stichter van Wijngoed Monteberg – speelde al een tijdje met het idee om wijn in zijn regio te verbouwen. Ondertussen is zoon Edward in de voetsporen van zijn vader getreden en is domein Monteberg gegroeid tot een vaste waarde.

1 april is een bijzondere dag voor het domein Monteberg in Dranouter. Vader Jean-Pierre Six plantte er 25 jaar geleden de allereerste wijnstok. De zuiderse hellingen van de Monteberg leken hem uitermate geschikt om aan wijnbouw te doen. "Ons vader is begonnen met 600 wijnstokken. Hij had niet direct het idee om commercieel te beginnen", vertelt zoon Edward Six. "Al snel werd een hectare bijgeplant, nu zitten we al aan 10 hectare wijngaarden."

Geen commerciële bedoelingen

Een wijncultuur zoals we die nu kennen, bestond 25 jaar geleden niet. Zeker niet in Heuvelland. "Het was een beetje euforisch van ons vader, maar ook wel doordacht. In het begin was zijn doel enkel om van eigen gekweekte druiven wijn maken. De stap naar het commerciële heeft zijn tijd nodig gehad. Daar heeft hij wel een paar jaar over gedaan."

Fiere wijnbouwer

25 jaar na de eerste wijnstok, is het nu zoon Edward die het domein leidt. Hoe gaat het ondertussen met vader Jean-Pierre? " Heel goed eigenlijk, hij draait nog mee op het wijndomein. Hij is als fiere wijnbouwer vaak op het domein aanwezig." Met het domein Monteberg gaat het ook goed, ondanks de coronacrisis en de sluiting van de horeca. "We merken dat de Belg de weg heeft gevonden om in eigen land dingen te ontdekken. De mensen komen meer bij ons terecht. We hadden de verjaardag vandaag wel anders in gedachten. Het blijft bij samen een glaasje drinken op een coronaveilige manier. Het feest zal voor later zijn. "

Meest gelezen