(archieffoto).
Nicolas Maeterlinck

Drones gaan schade opmeten aan uitgebrande windmolen voor kust van Zeebrugge

Voor de kust van Zeebrugge gaan drones worden ingezet om meer zicht te krijgen op de schade aan een windturbine op zee. Die is gisteren beginnen te branden. Om mensen ter plekke te sturen voor een inspectie is het risico voorlopig nog te groot. 

Hoe de windturbine vuur heeft kunnen vatten, is nog niet duidelijk. De brand is vermoedelijk ontstaan in de rotor, die bovenaan de turbine zit, tussen de wieken.  Maar dat moet nog verder onderzocht worden, zegt Eric Antoons, van Belwind aan VRT NWS. "Het is een zeer uitzonderlijk fenomeen", benadrukt hij. "Het zal waarschijnlijk nog dagen, weken en maanden duren voor we een oorzaak kunnen geven."

Risico voorlopig te groot om ter plekke te gaan

Om mensen ter plekke te sturen voor een inspectie is het risico voorlopig nog te groot. Er mogen zelfs geen boten meer varen binnen een straal van één kilometer rond de windmolen, omdat er nog geen zicht is op de schade en er niet kan uitgesloten worden dat de molen, of een deel ervan, neerstort. De bedoeling is om met drones toch al een eerste indruk te krijgen. 

Meest gelezen