Woonhaven moet van de rechter onmiddellijk stoppen met het verkopen van sociale huurwoningen in wijk Moretusburg

De Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen in de Hobokense wijk Moretusburg. Dat heeft de rechter in kortgeding beslist. De wijk lijdt al jaren onder de uitstoot van zware metalen. Daarom besliste Umicore vorig jaar om woningen op te kopen en een bufferzone aan te leggen. Volgens de rechter werd er bij de verkoop geen rekening gehouden met de rechten van de huurders. 

De uitstoot van zware metalen door Umicore in Hoboken veroorzaakt onder meer te hoge loodgehaltes in het bloed van kinderen. Dat heeft zware gevolgen voor hun gezondheid. Daarom stelde Umicore vorig jaar voor om woningen op te kopen, zodat gezinnen elders kunnen gaan wonen en dat er een bufferzone rond de fabriek kan aangelegd worden. 

Een deel van de woningen wordt echter verhuurd door de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven. Die verzekerde zijn huurders eerst dat ze tot niets verplicht waren, maar in november kregen ze toch te horen dat ze zouden moeten verhuizen. In december werden de woningen ook verkocht, zonder dat ze eerst te koop werden aangeboden aan de huurders, wat verplicht is. Woonhaven verwees daarvoor naar het gezondheidsrisico voor de bewoners. 

Zij zijn niet degenen die zich moeten aanpassen of verhuizen

Advocaat Mieke Van Laer

Maar veertien sociale huurders stapten naar de rechter. "Ze zijn natuurlijk bezorgd over hun gezondheid", zegt advocate Mieke Van Laer. "Maar hun standpunt is altijd geweest dat Umicore ervoor moet zorgen dat de vervuiling stopt of tegengehouden wordt, zodat de bewoners in hun wijk kunnen blijven wonen. Zij zijn niet degenen die zich moeten aanpassen of verhuizen."

Door de uitspraak van de rechter in kortgeding moet de verkoop en de gedwongen verhuis nu geschorst worden tot de rechter ten gronde uitspraak doet. Dat kan nog een tijd duren.

Meest gelezen