mil.be

4 Oost-Vlaamse scholen leiden jongeren op voor defensie, brandweer, politie en gevangenis

In 4 Oost-Vlaamse technische scholen kunnen jongeren vanaf september les volgen over en in de veiligheidssector. Het zijn mensen uit die sector zelf die de lessen zullen geven. De nieuwe richting komt er op vraag van de sector, omdat die het moeilijk heeft snel nieuwe werkkrachten te vinden. De nieuwe opleiding zal starten in de twee laatste jaren van het middelbaar en heet 'Defensie en Veiligheid'.  

Om makkelijker aan extra werknemers te raken, biedt de veiligheidssector zelf de lessen aan. Die zullen te volgen zijn in 16 Vlaamse scholen. In Oost-Vlaanderen gaat het om Sint-Carolus in Sint-Niklaas, het IVV Sint-Vincentius en het Lyceum in Gent en het GO Atheneum in Geraardsbergen.

Chris Teirlinck is daar cursuscoördinator en is heel tevreden dat de erkenning om de lessen te geven er eindelijk is. 

Theorie- en praktijklessen kunnen jongeren goesting doen krijgen om in de veiligheidssector te werken

Chris Teirlinck, cursuscoördinator

“Er was al een zevende jaar in de beroepsopleidingen om jongeren voor te bereiden op een carrière bij defensie. Maar deze opleiding gaat verder. Het is een volwaardige TSO-opleiding met zicht op echte tewerkstelling: bij defensie, politie, brandweer, of in een gevangenis. Ze krijgen sowieso theorielessen, maar daarnaast ook veel praktijk. Voor defensie gaan ze bijvoorbeeld observatieactiviteiten en bezoeken doen, en ze gaan op driedaagse. Er zijn simulatieoefeningen in Brugge voor potentiële penitentiair bewakingsassitenten. En ook bij brandweer en politie zijn er naast de theorielessen bezoeken en observatiestages. "

Als de leerlingen op het einde van het laatste jaar slagen voor de testen, kunnen ze na een verkorte opleiding meteen aan het werk in de sector van hun keuze.

Meest gelezen