Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Auto ramt controlepost aan Capitool in Washington: 1 agent dood, andere gewond, verdachte is doodgeschoten

In de Verenigde Staten is een voertuig ingereden op een controlepost aan het parlementsgebouw in Washington. Een agent van de politie van het Capitool is daarbij om het leven gekomen. Een andere raakte gewond. Een verdachte werd doodgeschoten door de politie. De precieze omstandigheden van het incident zijn nog niet volledig duidelijk.

Verschillende politiewagens rukten deze namiddag uit naar het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw in de hoofdstad Washington, nadat een auto was ingereden op een controlepost aan een van de ingangen. Twee agenten van de politie die het Capitool bewaakt, raakten daarbij gewond. Een van hen is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Een verdachte werd neergeschoten door de politie, ook hij is overleden in het ziekenhuis. Of de bestuurder van de auto doelbewust op de wachtpost en agenten is ingereden, is nog niet duidelijk. Het zou om een 25-jarige Afro-Amerikaans man uit de staat Indiana gaan, een aanhanger van Nation of Islam. De man was niet bekend bij de politie.

Volgens de politie is er niet meteen een verband met terrorisme, noch met de bestorming van 6 januari (zie verder). De verdachte had volgens de politie wel een mes bij zich en rende daarmee op de agenten af.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het Capitool werd een tijdlang volledig afgesloten. Niemand mocht het parlementsgebouw binnen of buiten. Wie binnen was, werd afgeraden aan de ramen te gaan staan. Wellicht was er weinig volk in het gebouw aanwezig, want het Congres is momenteel met vakantie.

De zenuwen staan hoe dan ook al lang gespannen rond de bewaking van het Capitool. Op 6 januari stormde een grote groep aanhangers van de voormalige president Donald Trump het Capitool binnen, toen daar gestemd werd over de verkiezing van Joe Biden als nieuwe president. Er vielen toen 5 doden, onder wie ook toen een agent van de Capitoolpolitie.

De wachtpost waarop de auto nu is ingereden, werd daar na de bestorming in januari opgezet, als onderdeel van een ruime veiligheidszone rond het complex om het Capitool beter te beschermen. Ook het verkeer op de lanen vlakbij werd toen ingeperkt. De voorbije weken werden de veiligheidsmaatregelen langzaamaan versoepeld.

Bekijk hieronder nog enkele andere beelden die op sociale media circuleren.

Bekijk een gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in "Terzake" over de eerste berichten over het Capitool:

Videospeler inladen...

Meest gelezen