De politie zette gisteren ruiters te paard in. Beeld: ISOPIX

Onderzoek naar beelden van agent te paard die feestvierder omverloopt, politie: "Paarden niet zomaar ingezet"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat de beelden onderzoeken waarop een agent te paard iemand omverliep in het Ter Kamerenbos. "Het is te vroeg om te oordelen, maar uiteraard moet het optreden altijd proportioneel zijn", zegt ze aan VRT NWS. Op sociale media circuleren heel wat beelden van de ontruiming van het park in Brussel. De context wordt onderzocht.

"La Boum", het aprilvisfestival dat de ronde deed op sociale media, trok gisteren enkele duizenden jongeren naar het Ter Kamerenbos. Bij de ontruiming van het park keerden sommige jongeren zich tegen de politie. De balans: een twintigtal mensen opgepakt, van wie vier gerechtelijk. Het parket liet weten dat alvast een van hen zich op 22 april voor de rechter moet verantwoorden voor slagen en verwondingen tegenover agenten, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

We hebben op dit moment geen klachten ontvangen over geweld door de politie

Sarah Durant, van het parket van Brussel

 "Ik heb geen begrip voor de manier waarop dit ontaard is", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Op basis van de informatie die ik heb, heeft de politie de jongeren eerst vriendelijk, maar met aandrang verzocht naar huis te gaan. Er is ook een drone ingezet om die boodschap te geven. Maar dat is dan gestuit op verzet, en jongeren zijn beginnen gooien met projectielen. Toen zijn de middelen die de politie heeft ingezet iets straffer geworden."

Politie te paard

Een van die "straffere middelen" zijn ruiters te paard. Op een filmpje dat circuleert op sociale media is bijvoorbeeld te zien hoe een ruiter te paard iemand omverloopt. De persoon staat op dat moment met zijn/haar rug naar de agenten. "Ik heb verschillende beelden gezien, maar het is te vroeg om een oordeel te vellen. Ik ga het onderzoeken, maar uiteraard moet het optreden altijd proportioneel zijn en zullen we dat verder bekijken", aldus Verlinden.

Bekijk hier de vertraagde beelden waarbij iemand wordt omvergelopen (en lees daaronder verder). De beelden kunnen schokkend zijn:

Videospeler inladen...

De context van de beelden is nog niet duidelijk en wordt dus onderzocht. Ook het Brusselse parket liet vanmorgen al verstaan dat het alle circulerende beelden op sociale media zal analyseren (dus ook die van de paarden). "We hebben op dit moment nog geen klacht gekregen over geweld van politieagenten. Iedereen die denkt slachtoffer te zijn van een gerechtelijk feit kan klacht indienen", aldus Sarah Durant van het Brusselse parket. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Cavalerie

De federale politie kan geen reactie geven op de specifieke beelden. Ze wil eerst bekijken wat er voor en na de beelden precies is gebeurd. "De cavalerie viel gisteren onder de leiding van de politiezone Brussel/Hoofdstad Elsene. De diensten worden ingezet volgens de richtlijnen van de leidinggevende officier ter plaatse", reageert Carla Christiaens van de federale politie. 

De cavalerie wordt pas ingezet als de politie wordt aangevallen of bekogeld

Carla Christians van de federale politie

Volgens Christiaens werd de cavalerie in eerste instantie ingezet om "vanuit een verheven positie de mensen aan te spreken en te vragen om het park te verlaten. Maar zoals u gezien heeft, heeft dat weinig opgeleverd." Volgens Christiaens worden ruiters te paard vervolgens pas echt ingezet wanneer de eenheden te voet worden aangevallen of bekogeld. Ze werden ook gebruikt om te voorkomen dat de menigte zich hergroepeerde (...) Vooraleer we tussenbeide komen, gaat er een heel verhaal aan vooraf. De inzet van geweld is sterk geregeld, dus dit is niet zomaar gebeurd."

Professor criminologie: "Cavalerie inzetten zoals in Ter Kamerenbos is niet meer van deze tijd"

Professor in de criminologie Sofie De Kimpe vindt de inzet van politiepaarden zoals in het Ter Kamerenbos niet meer van deze tijd, vertelt ze aan Radio 2. "De cavalerie wordt de laatste jaren nog amper ingezet bij openbare handhaving", zegt ze. "Ze treedt voornamelijk nog symbolisch op tijdens défilés."

"Ik denk dat de voornaamste reden de locatie was: een park. Mensen kan je niet achtervolgen tussen bomen en struiken met voertuigen, met paarden wel. Ruiters te paard zullen ook een alternatief geweest zijn voor de camera’s die normaal het overzicht over het terrein houden. Paarden hebben tot slot dezelfde functie als een sproeikanon: de massa uit elkaar drijven in kleinere, makkelijker beheersbare groepjes. Ook dat sproeikanon zal niet makkelijk inzetbaar geweest zijn in het park."

Bekijk hier een bijhorend gesprek met professor De Kimpe in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Politiepaarden werden vroeger constant ingezet. Zij zijn speciaal gekweekt, getraind en verzorgd om op te treden in openbare ordehandhaving: zij kunnen om met grote massa’s en zijn resistent tegen geluid. Zelfs naast een kanonschot moeten ze stokstijf blijven staan", legt ze uit. “Maar toch vind ik de aanpak niet meer van deze tijd en ietwat verouderd”, zegt ze. “Ze zijn geen efficiënt instrument meer van openbare handhaving, tenzij in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, zoals het strand.”

Er raakten in het Ter Kamerenbos ook paarden gewond. “Ook al zijn die paarden daar voor getraind en worden ze enorm goed verzorgd, het blijft wel een dier en de paardenliefhebbers zullen het vreselijk vinden. Maar ik denk dat een paard dat tegen een mens aanloopt, er minder last van heeft dan die mens."

Meest gelezen