Foto Kurt

Zo viert bisschop Lode Aerts Pasen: "Het blijft bij een gezellig diner met mijn knuffelcontact"

De Belgische bisschoppen roepen op om zondag op Pasen overal de kerkklokken te luiden, om 12 uur 's middags. Door corona ziet Pasen er ook voor hen anders uit. Dat geldt ook voor de bisschop van Brugge, Lode Aerts: "Ik ga op paaszondag uitgebreid eten met mijn knuffelcontact."

Voor bisschop Lode Aerts is Pasen de belangrijkste feestdag van het jaar. "Daarom willen we de kerkklokken ook luiden, als teken van verbondenheid voor iedereen die het nodig heeft in deze pandemie", zegt hij. De bisschop kijkt met Radio 2 West-Vlaanderen terug naar de warmere tijden van het paasfeest. Want nu mag je door corona maar met 15 personen in de kerk vieren: "Voor de paaswake komen we normaal met zoveel mogelijk mensen laat op de avond samen in de kerk. In het duister steken we dan het licht van de gewijde paaskaars aan. Wanneer we door de kerk wandelen met het paaslicht geven we het vuur aan elkaar door met kleine kaarsjes."

Pasen is een feest van licht en verbondenheid en ook in deze duisternis vinden we een lichtpuntje bij elkaar

Bisschop Lode Aerts

Het licht van de paaswake is voor de bisschop Lode Aerts de kern van zijn geloof: "Op het einde van de paaswake is de kerk volledig verlicht door de kleine kaarsjes, een mooi moment van samenhorigheid." Want ook nu is verbondenheid belangrijk bij het paasfeest. "In alle duisternis kan er licht zijn. Dat is niet alleen de kern van mijn geloof, maar ook van het leven. We kunnen de duisternis van corona niet wegsteken. Maar daarin vinden mensen toch een lichtpuntje bij elkaar", zegt bisschop Aerts. 

Pasen in eigen bubbel

Dit jaar viert de bisschop Pasen anders dan normaal: "Ik kom zelf uit een grote familie, waar we normaal met velen samenkomen. Maar zondag vier ik het met mijn knuffelcontact, de enige andere vrijgezel van de familie. We hebben de taken verdeeld. Ik voorzie het aperitief, het voorgerecht en het dessert en hij zorgt voor het hoofdgerecht."

Chocolade bij Pasen is ook voor de bisschop een traditie: "Ik vrees dat ik ondertussen te oud ben om nog een bezoekje te krijgen van de paashaas, dus haal ik mijn melkchocolade gewoon zelf", zegt bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge. 

Meest gelezen