watgebeurterinkruibeke.be

Boetes voor sluikstorters en wie na zonsondergang de Kruibeekse polders ingaat: "Te veel inbreuken? Dan sluiten we de polders"

Het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente Kruibeke gaan meer controleren in de Kruibeekse Polders. Ze hebben dat beslist omdat veel zonnekloppers en wandelaars de afgelopen dagen hun afval hebben achtergelaten op de weides en paden van het natuurgebied. Er zijn ook mensen  die de polders na zonsondergang betreden, maar dat is verboden. Wie er in de toekomst nog regels overtreedt, riskeert een boete. De gemeente dreigt er zelfs mee om het park tijdelijk te sluiten als het aantal inbreuken niet afneemt.

“Het gaat niet alleen om jongeren die het einde van hun examens kwamen vieren”, legt boswachter Bram Vereecken uit aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het goede weer heeft de afgelopen dagen ook veel meer wandelaars naar de Kruibeekse Polders gelokt. Het meeste afval lag verspreid in de weides. Daar zijn mensen in kleine groepjes gaan zonnekloppen. Maar dat zijn weilanden die eigenlijk niet bedoeld zijn als ligweide. Die worden gemaaid om de flora en de insecten in stand te houden.”

Er staan geen vuilnisbakken, heel bewust

Bram Vereecken, boswachter Kruibeekse Polders

Wie naar de polders trekt om er te zonnebaden of te wandelen, neemt eten en drank mee. “Eigenlijk moet iedereen zijn afval gewoon meenemen. Maar de meesten laten het achter. Er zijn geen vuilnisbakken, omdat Vlaanderen daarvoor gekozen heeft”, zegt boswachter Bram. “Zonder vuilnisbakken zullen de meeste bezoekers hun afval gewoon terug meenemen. Als er vuilnisbakken staan, gooien ze hun afval daarin. Maar als vuilnisbakken vol zijn, hebben mensen de gewoonte om hun afval gewoon rond de vuilkorf achter te laten. Dat gaat soms om lege bierbakken en pizzadozen, en zelfs zakken huisvuil. Gevolg van vuilnisbakken is dus dat er nog meer afval wordt achtergelaten in het natuurpark.”

Sancties zullen zeker volgen

De gemeente Kruibeke zal haar politie meer laten controleren in de polders. Ook de boswachters kunnen sluikstorters op heterdaad betrappen. “De vaststellingen worden doorgegeven, en meestal volgt dan ook een boete”, zegt boswachter Bram. Het gaat trouwens niet alleen om het achterlaten van afval, zegt Bram: “Het is eigenlijk ook verboden om in de polders te gaan na zonsondergang. Maar ook op dat verbod zijn inbreuken. Mensen gaan er wat feesten en blijven hangen. Met meer controles, acties en sensibilisering proberen we nu alle bezoekers te overtuigen zich aan de regels te houden.”

Meest gelezen