Walid, Victor en Feray vullen een potje met bodemstalen
© Radio 2

CurieuzeNeuzen in Waterschei: Victor, Feray en Walid doen mee met een groot wetenschappelijk project

Morgen start een groot wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Universiteit Antwerpen, daarmee wordt de droogte en de hitte in de tuinen gemeten. In basisschool De Bladwijzer in Genk waren vandaag drie leerlingen uit klas L4 paraat om de sensor te installeren in de schooltuin.

De kinderen gaan met directeur Nico Nys naar de voorkant van de school. “We gaan naar het grasveld tussen de wilgenhut en de bloemenweide”, zegt hij tegen Victor Vanthournhout (10). Die knikt: “Omdat het daar het rustigst is.” 

(lees verder onder de foto)

Samen met directeur Nico Nys wordt de sensor geïnstalleerd
© Radio 2

Feray Akbulut (9) opent de doos. “Dit is de sensor en er zitten nog enkele metalen spulletjes bij.” Walid Bouazzati kijkt met grote ogen naar de inhoud. “Het ziet er ingewikkeld uit”, zegt hij. De eerste opdracht voor de kinderen is de sensor 15 centimeter in de grond te steken, daarmee wordt de temperatuur en de vochtigheid gemeten. 

(lees verder onder de foto)

Victor plant de bodemsensor in de grond
© Radio 2

Basisschool De Bladwijzer doet bewust mee aan het onderzoek. “Het is om de kinderen bewust te maken van wat er gebeurt in de natuur en hoe ze daarmee moeten omgaan", vertelt directeur Nico Nys. "We merken ook dat de kinderen daar heel gevoelig voor zijn. Deze week komen de lespakketten online en na de paasvakantie zal er ook in de klassen mee gewerkt worden."

(lees verder onder de klankreportage)

© Radio 2

De kinderen nemen ook nog wat bodemstalen. “Die sturen we naar de universiteit en dan kunnen ze de CO2 in de grond meten”, vertelt Walid. Klimaat is belangrijk voor deze kinderen. Victor: “Met de metingen kan er bekeken worden waar het droog is in Vlaanderen en waar niet.” Feray vult hem aan: “Als de grond te droog of te nat is, kunnen er geen bloemen of andere planten groeien en dat zou heel erg zijn.”

Walid, Victor en Feray vinden klimaat erg belangrijk
© Radio 2

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 23 januari 2021 over de start van "CurieuzeNeuzen in de Tuin":

Videospeler inladen...

Meest gelezen