Foto: Provincie Antwerpen

De eikenprocessierups is er weer... maar is (nog) niet schadelijk

Het warme lenteweer heeft ook de eerste eikenprocessierupsen uit hun eieren gelokt. De haartjes van de rups kunnen jeuk en een branderig gevoel veroorzaken maar dat is pas het geval in juni, als ze voor de derde keer verveld zijn. De Provincie Antwerpen wil steden en gemeenten helpen om overlast van de rups aan te pakken.

"Opgelet: eikenprocessierupsen", het was de voorbije zomers een waarschuwing die in heel wat parken en bossen te lezen stond. De eerste rupsen zijn nu al uit het ei gekomen maar momenteel hebben ze nog lange haren, die onschadelijk zijn voor mensen. Pas als ze voor de derde keer verveld zijn, tegen juni, krijgen ze brandharen die flink kunnen jeuken en irriteren.

De Provincie Antwerpen stelt 140 infoborden en 25.000 meter lint ter beschikkking van gemeenten die willen waarschuwen voor plaatsen waar de rupsen zitten en die plekken ook willen afsluiten. "We willen de rupsen niet volledig uitroeien, want het is een inheemse soort. We willen vooral dat de rups geen overlast geeft en willen ze vooral weg op publieke plaatsen zoals speeltuinen en fiets- en wandelwegen", legt Kathleen Verstraete uit, expert eikenprocessierupsen bij de provincie.

We willen de rupsen vooral weg uit plekken als speeltuinen en fiets- en wandelpaden

Kathleen Verstraete, expert eikenprocessierupsen provincie Antwerpen

In 2020 werd het grootste aantal eikenprocessierupsen geteld in gemeenten in de Noorder- en Zuiderkempen (zie kaartje). "Het gaat dan bijvoorbeeld over de regio rond Ravels, Merksplas, Turnhout, maar ook Herenthout, Olen en Westerlo bleven niet gespaard. Het zuidwesten van de provincie, de regio’s Antwerpen en Mechelen, ondervinden traditioneel nog weinig hinder. Daar zagen we kleinere nesten en minder rupsen.” 

(Lees verder onder de kaart.)

Waar vroeger vooral werd ingezet op de verdelging van de eikenprocessierupsen, wordt het tegenwoordig milieuvriendelijker aangepakt. Er zijn meer dan 800 mezennestkasten verdeeld in de provincie Antwerpen. De mezen in deze kasten kunnen dan in het voorjaar de rupsen opeten, nu ze uit hun ei kruipen en nog ongevaarlijk zijn. 

Eén nest in een boom is onschadelijk, de rupsen veroorzaken pas hinder als er verschillende nesten zijn

Kathleen Verstraete, expert eikenprocessierupsen provincie Antwerpen

Je kan de eikenprocessierupsen makkelijk herkennen. "Ze zitten in grote groepen bij elkaar en zijn grijs-zwart met lange haren. Als je onder een boom staat en eens omhoog kijkt, kan je de rups herkennen en beslissen om een beetje verder te picknicken. Ze zitten alleen in eiken, niet in andere bomen of struiken. Eén nest hoog in een boom is trouwens geen probleem, de rupsen zorgen pas voor hinder als er verschillende nesten zijn in een boom." De provincie geeft ook enkele tips op haar website

Meest gelezen