BELGA/WAEM

Dendermonde schenkt 3.000 knuffelberen van kinderdagverblijf Fabeltjesland aan arme kinderen

De stad Dendermonde schenkt 3.000 knuffeldieren aan armoedeverenigingen. Het zijn de knuffels die mensen 12 jaar geleden aan kinderdagverblijf Fabeltjesland hebben gelegd, als teken van medeleven, nadat Kim De Gelder er twee baby's en een verzorgster had doodgestoken. “De betrokken families vinden het fijn dat de knuffeldieren nu andere kinderen blij kunnen maken”, aldus Caroline Van Hecke, directeur van de Dendermondse musea.

De stad Dendermonde geeft bijzondere knuffeldieren aan armoede­verenigingen: de knuffels die mensen 12 jaar geleden aan kinderdagverblijf Fabeltjesland hebben gelegd als teken van medeleven. Kim De Gelder had een verzorgster en twee baby’s vermoord in het kinderdagverblijf. “De stad en het OCMW heeft die knuffels daarna allemaal verzameld”, zegt de directeur van de Dendermondse musea, Caroline Van Hecke.

Het was destijds moeilijk om de knuffels weg te halen

Caroline Van Hecke, directeur van de Dendermondse musea

De knuffeldieren zijn allemaal goed bewaard gebleven en nog eens extra gewassen, zegt Van Hecke. “Het was toen natuurlijk wat moeilijk om die knuffelberen weg te halen van de plaats waar ze werden neergelegd, omdat ze een emotionele lading hebben. Daarom hebben we ze al die tijd bijgehouden.”

Voor de toekomst van de knuffelberen heeft Van Hecke eerst overlegd met de betrokken families. “We hebben hen gevraagd waar zij zich goed bij voelen. Ze hebben aangegeven dat ze het wel fijn zouden vinden als de knuffeldieren naar andere families of kinderen kunnen gaan.”

Kinderen uit kwetsbare gezinnen

De stad is tevreden dat er met dit initiatief nu toch een oplossing is gevonden voor de knuffelbeesten. “We zijn op zoek gegaan naar armoedeorganisaties die werken voor kwetsbare gezinnen. Zo kunnen de knuffelberen, die nog in goeie staat waren, een tweede thuis krijgen. Ze kunnen nu steun en geluk bieden aan een ander kind.”

De musea van Dendermonde hebben alle knuffelberen gefotografeerd voor in het archief.  “Ook alle foto’s en briefjes die erbij lagen, zijn gedocumenteerd en bewaard gebleven in het archief", vertelt Van Hecke. "En we hebben een tiental knuffeldieren bijgehouden, voor de collectie van de stedelijke musea. Dat hebben we gedaan omdat het een triestige maar belangrijke gebeurtenis was in deze stad, die niet zomaar vergeten kan worden.”

Meest gelezen