Lachaert over beslissing tot uitsluiting El Kaouakibi: "Kregen geen informatie op cruciaal punt"

Egbert Lachaert wil niet dat Open VLD nog langer gelinkt wordt aan de zaak van Sihame El Kaouakibi omdat de partij er niets mee te maken heeft en er ook geen antwoorden over kan geven. De Open VLD-voorzitter verdedigt zijn vraag om het Vlaams Parlementslid uit de partij te zetten voor mogelijk gesjoemel met subsidies bij haar VZW Let's Go Urban. "Je kan niet langer politiek functioneren als je op korte termijn geen antwoorden kan geven op zulke zaken", vertelt de Open VLD-voorzitter in "De ochtend" op Radio 1. 

De vraag van Lachaert aan de statutaire commissie van Open VLD kwam er nadat de partij inzage had gekregen in het verslag van de voorlopig bewindvoerster begin deze week: "Dat is iemand die betaald wordt door de tegenpartij en nog altijd geen uitspraak van een rechter, maar toch zitten er mails bij haar verslag die weinig aan de verbeelding overlaten. Ik heb Sihame om duidelijkheid gevraagd, maar die is er niet gekomen."

De Open VLD-voorzitter wilde eerst het gerechtelijk onderzoek afwachten, maar de emmer liep over nadat El Kaouakibi alweer geen antwoorden kon geven aan haar voorzitter: "We dreigen schade te lijden als partij voor een verhaal waar we geen informatie over kunnen geven, dat kan ik als voorzitter niet langer laten gebeuren."

Ik denk niet dat je nog politiek kan functioneren als je niet in staat bent om snel antwoorden te geven op zulke zaken.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Over de nieuwe gegevens is er volgens Lachaert geen communicatie geweest met El Kaouakibi: "We hadden de laatste weken wel contact, maar op dit cruciaal punt kregen we geen antwoord en daar kunnen we geen dagen mee wachten. Ik denk overigens niet dat je nog politiek kan functioneren als je niet in staat bent om snel antwoorden te geven op zulke zaken."

Beluister hier het gesprek met Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1 en lees verder onder het fragment: 

Verdwijnt El Kaouakibi nu uit het Vlaams Parlement?

De uitsluiting van El Kaouakibi betekent niet dat ze ook haar zitje in het Vlaams Parlement verliest. Ze kan daar blijven zitten als onafhankelijke, maar Lachaert roept haar op dat niet te doen. "Ik denk eerlijk gezegd dat je beter afstand neemt van de politiek als je in alle integriteit je verdediging wil voeren. Ik zie niet in hoe je in het Vlaams Parlement dan nog met gezag kan spreken."

Open VLD-parlementslid Sihame El Kaouakibi

Iedereen, ook de pers, stond in ontzag voor haar figuur en haar project, iedereen moet hier lessen uit trekken

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Dat de affaire met subsidiegeld nu vooral afstraalt op zijn partij, vindt Lachaert moeilijk: "De partij heeft hier niets mee te maken en men moet dat ook niet proberen beweren (...) Iedereen, ook de pers, stond in ontzag voor het figuur en het project (van El Kaouakibi, red.) tot het lyrische toe. Iedereen, ook alle andere partijen keken ernaar als een prachtig project. We moeten daar allemaal lessen uit trekken." 

Meest gelezen