Radio 2

Er is een rush op strandcabines: "Veel mensen willen een coronaproof stukje privéstrand"

Wie deze zomer nog een strandcabine wil, moet zich haasten. In veel badplaatsen is alles al verhuurd. Door de coronacrisis kiezen veel mensen voor een zomerreis aan onze kust in plaats van een reis naar het buitenland. "En dan willen ze graag een coronaproof stukje privé-strand", zegt Pascal Calcoen, stranduitbater in De Panne.

Blankenberge bijvoorbeeld heeft een kleine 1000 plaatsen voor strandcabines en in geen tijd waren die allemaal gereserveerd. Terwijl er anders altijd plaatsen niet ingevuld geraken. De vraag is dit jaar met 20% gestegen. Een gelijkaardig verhaal in Zeebrugge. Daar zijn er deze zomer 470 plaatsen, 70 méér dan vorig jaar, maar al bijna alle plaatsen zijn verhuurd. Knokke-Heist en Oostende werken met een wachtlijst. Maar dat is daar al jaren zo. Dat heeft niet meteen iets met corona te maken.

(lees voort onder foto)

In De Panne zien ze wel duidelijk een verband met de coronacrisis. Stranduitbater Pascal Calcoen merkte vorige zomer al dat er meer vraag was naar strandcabines en nu nog veel meer. Hij verhuurt geen plaatsen, maar wel cabines die hij opzet. En ze zijn al allemaal verhuurd: "Je huurt die cabine en een stuk voor die cabine is voor jou ! Stukje privé-strand hé. Er is veel meer vraag dan andere jaren! Meer vrijheid en meer coronaproof. Ze moeten niet op een zetel gaan zitten waar ook al iemand anders op gezeten heeft. Ze hebben hun eigen zetels, eigen cabine, eigen materiaal, alles voor henzelf, kunnen ze ook zelf ontsmetten, ze voelen zich dan veiliger."

(lees voort onder foto)

Stad Oostende

Burgemeester Bram De Grieck van De Panne (Het Plan B) ziet het succes van de strandcabines als een gevolg van de lage prijs in zijn badstad. Voor een heel seizoen betaal je voor een eigen cabine maar 54 euro taks. Voor een gehuurde cabine betaal je voor een periode van half mei tot half september 525 euro. 

In Koksijde is alles al verhuurd en dat vroeger dan andere jaren. Schepen van toerisme Dorine Geersens (Lijst Burgemeester) ziet enkele redenen: "De sluiting van de horeca en het gevoel van vrijheid....en het niet moeten dragen van een mondmasker. Bovendien getuigen de strandcabines van een toeristische charme en bieden ze je een stukje privéstrand. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er wachtenden voor jou zijn op een strandcabine."

Cabines Albert in Middelkerke ziet ook een stevige groei van de vraag. Ze wilden dit jaar 25 oude cabines vervangen door nieuwe. Maar door de grote vraag blijven de oude cabines in gebruik naast de nieuwe. En toch is er nog een rij wachtenden. "De Belg heeft vorig jaar de kust (her)ontdekt en samen met het goede weer van vorig jaar maakt dat de kust zeer aantrekkelijk. De Belg kan ook nog altijd niet naar het buitenland."

Meest gelezen