Amber Gys

Franky opent dierenuitvaartcentrum in Gooik: “Noem me gerust een begrafenisondernemer voor dieren”

In Gooik is het allereerste dierenuitvaartcentrum van het Pajottenland geopend. Daar kunnen baasjes afscheid nemen van hun huisdier met een echte uitvaartplechtigheid, met teksten en muziek. Het is niet hetzelfde als een dierencrematorium.

Huisdierencrematoria bestaan al langer in ons land, maar een uitvaartcentrum voor dieren, dat kom je niet vaak tegen. Franky Devalckeneer opende gisteren in Gooik het dierenuitvaartcentrum ‘Pet Memory Art’: “Het grote verschil is dat wij geen crematies doen. Wij verzorgen de volledige uitvaart van a tot z. Alles wordt door ons begeleid, of het nu gaat om een crematie, een begraving of taxidermie. Noem ons gerust een begrafenisondernemer voor dieren. We leggen vooral de nadruk op de laatste groet.”

Nood

Franky heeft het centrum opgericht omdat hij vindt dat er nood aan is: “Een goede vriend zijn kat werd voor de deur overreden. Zijn zoon wou het beestje laten cremeren, maar de ervaring in dat crematorium was koel en afstandelijk. Je gaat als het ware een pakje afgeven en krijgt het in een andere vorm terug. Toen besefte ik dat er echt nood aan was.”

Er wordt zoveel gedaan voor huisdieren, maar voor het afscheid is er amper iets
Franky Devalckeneer

Vandaag de dag besteden mensen heel wat aandacht aan hun huisdieren, denk maar aan dieetvoeding, speciale verzorging, medicatie of operaties. “Er wordt heel veel gedaan voor huisdieren, maar aan dat laatste momentje, wanneer je je huisdier moet afstaan, daar ontbrak nog iets. Zeker hier in het Pajottenland, en dat ga ik dus vanaf vandaag doen”, aldus Franky.

Meest gelezen