Gevangenis Dendermonde in lockdown: "Gevangenen kunnen voorlopig geen bezoek krijgen en niet naar de rechtbank"

De gevangenis van Dendermonde gaat in lockdown nadat 7 gevangenen en 13 personeelsleden positief hebben getest op het coronavirus. Dat betekent dat activiteiten en bezoek tijdelijk niet meer mogelijk zijn. In totaal moeten 36 gedetineerden, die mogelijks in contact kwamen met de besmette personen, in volledige quarantaine.

Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, gaat de gevangenis van Dendermonde in lockdown. Dat betekent dat niemand nog de gevangenis in of uit mag. De organisatie is niet makkelijk, zegt directeur Koen D'Haenens: "In een overbevolkte gevangenis als de onze, is het moeilijk om mensen in bubbels te gaan onderbrengen. Maar we gaan het wel proberen. Dus mensen die positief getest zijn, zetten we in bubbels, mensen die in quarantaine moeten, worden apart gehouden. En mensen van wie we denken dat ze geen risicocontact hadden, die worden in nog een andere bubbel gezet."

Gedetineerden kunnen voorlopig niet meer naar de rechtbank. Hun advocaat zal hen vertegenwoordigen of het gebeurt via videoconference

Koen D'Haenens, directeur gevangenis Dendermonde

De lockdown betekent dat heel wat activiteiten voor de gedetineerden niet meer toegelaten zijn. Zo worden onder meer de regels rond douchen of wandelen flink verstrengd. "De grote wandelingen gaan niet meer door zoals anders, ze gaan gefaseerd verlopen, in bepaalde clusters," legt D'Haenens uit. "Mensen hebben geen bezoek meer in de bezoekzaal, maar wel via videobezoek." Gevangenen kunnen ook niet meer naar de rechtbank. Dat is afgesproken met de onderzoeksrechters en raadkamers. Ofwel worden ze vertegenwoordigd door hun advocaat ofwel gebeurt het via een videoconference. De gevangenis in Dendermonde kan voorlopig ook geen nieuwe gevangenen opnemen. "We hebben met de onderzoeksrechters afgesproken dat er voor de nieuwe aanhoudingsmandaten een beroep zal gedaan worden op andere gevangenissen, zoals Gent, Oudenaarde of Brugge. " Advocaten kunnen wel nog atlijd hun cliënten zien, weliswaar ook in beperkte mate. 

De gedetineerden gaan er vrij positief mee om, ze begrijpen de noodzaak van de strenge beslissingen

Koen D'Haenens, directeur gevangenis Dendermonde

Het is de eerste keer sinds de start van de coronapandemie dat de gevangenis van Dendermonde in lockdown moet. Volgens de directeur reageren de gevangenen vrij positief: "Ze zien de urgentie en noodzaak van deze beslissingen in. Ik vind dat ze er vrij positief mee omgaan. We proberen hen zoveel mogelijk tegemoet te komen, alles zoveel mogelijk georganiseerd te houden. Maar dat gaat nu niet. Toch heb ik de indruk dat de meeste mensen wel begrijpen in welke situatie we zitten." Volgende week komt er een grote testing van de gevangenen. "De uitslag van die testen zal doorslaggevend zijn. Op basis daarvan gaan we beslissen hoe lang de strenge lockdown zal duren," besluit directeur Koen D'Haenens.

Meest gelezen