Unsplash

Goede Vrijdag topdag voor de visboer: "Vandaag bakken we kilo's kabeljauw"

Goede Vrijdag is voor katholieken een dag van vasten en matiging. Dat betekent van oudsher vis in plaats van vlees. Een traditie die in de Kempen nog steeds erg levendig is. "Vandaag bak ik kilo's vis. Het is een van de topdagen van het jaar", zegt vishandelaar Tom Coomans uit Balen op Radio 2 Antwerpen.

Van oudsher is Goede Vrijdag voor katholieken een dag waarop vis gegeten wordt. Op die dag stierf Jezus Christus aan het kruis en daarom is matiging en vasten aan de orde. Vis was vroeger goedkoper en minder luxueus dan vlees. "Die traditie wordt hier in de Kempen goed opgevolgd. Voor ons is dit één van de topdagen van het jaar", vertelt Tom Coomans van Vis en Co met winkels in Balen, Lommel en Oud-Turnhout. "Als ik mijn deuren open, staan er al rijen klanten te wachten. Vooral kibbeling en de gewone gebakken vis verkopen goed. Ik denk dat er vandaag per winkel gemakkelijk 40 kilogram kabeljauw zal doorgaan. Normaal bakken we enkel 's morgens, maar op Goede Vrijdag doen we dat de hele dag door", zegt Tom in "Start je Dag".

Sinds de coronacrisis zien we meer jonge mensen die een stukje goede vis komen kopen

Tom Coomans, vishandelaar

Jongere klanten door lockdown

De dood van Christus op Goede Vrijdag ligt aan de oorsprong van het gebruik om elke vrijdag vis te eten. "Vooral de oudere generatie doet dat nog trouw. Al merken we sinds de coronacrisis dat ook jonge mensen gemakkelijker de weg naar onze viswinkels vinden. Ze koken in het weekend thuis met goede producten want op restaurant gaan kan niet", zegt Coomans. "Het blijft trouwens een goede periode om typische restaurantvis zoals sliptong aan interessante prijzen aan te kopen. De tongetjes vliegen hier de deur uit. Maar ook de roodbaars en zeebaars zijn nu van topkwaliteit", besluit vishandelaar Tom op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen