Houthalen-Helchteren gaat schapen inzetten om de Japanse duizendknoop te bestrijden

De gemeente Houthalen-Helchteren wil de Japanse duizendknoop in de buurt van sporthal Lakerveld met een kudde schapen bestrijden. De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die moet vernietigd worden. Schapen kunnen dat op een ecologische én goedkope manier.

De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die in heel België voor problemen zorgt. Ze groeit heel snel, verdringt inheemse plantensoorten en biedt ook geen geschikte leefomgeving voor inlandse insecten. Bovendien zijn de wortels zo sterk dat ze gebouwen, leidingen en wegen beschadigen, en hellingen en taluds worden onstabiel.  De duizendknoop verspreidt zich overwegend via wortelstokken. Dikwijls helpt de mens daar onbewust bij door te snoeien, maaien of ander werk met machines. Ook bij grondwerken worden plantenresten vaak verder verspreid en ontstaan er nieuwe planten.

Moeilijke bestrijding

In Houthalen-Centrum zorgt de Japanse duizendknoop voor problemen aan twee wachtbekkens en een helling vlakbij sporthal Lakerveld en de atletiekpiste. "De bestrijding is niet makkelijk en duur", legt schepen van openbare werken Mustafa Aytar uit. "Bij het maaien moet het maaisel in afgesloten zakken worden afgevoerd en apart worden gehouden. Want anders zijn we net de plant aan het helpen zich verder te verspreiden. Bovendien moet er zeer regelmatig worden gemaaid om zo de plant uit te putten in de hoop dat ze het opgeeft. Machines en kleding moeten na het werk ook worden gereinigd."  

Ook andere methoden om de Japanse duizendknoop te bestrijden zijn arbeidsintensief, duur of ongeschikt. Daarom wordt in Houthalen-Helchteren een proefproject gelanceerd met begrazing door schapen. Vier maal per jaar, van maart tot september, zullen de schapen aan de slag gaan. In die periode groeit de duizendknoop en doordat de jonge scheuten van de plant telkens worden afgeknabbeld, verzwakt ze en sterft ze uiteindelijk af. En er is nog een extra voordeel want schapen hebben ook geen probleem met de steile hellingen van de wachtbekkens.

Meer diversiteit in de natuur

"En er is nog een bijkomend voordeel", vertelt schepen van leefmilieu Muhammet Oktay ."De inzet van schapen zorgt ook voor meer diversiteit in planten- en diersoorten. De dieren grazen niet overal kort waardoor de locaties leefgebieden krijgen voor verschillende kleine dieren. En niet te vergeten, de schapen zorgen voor een mooi, natuurlijk uitzicht en kunnen rekenen op belangstelling van de bevolking."

Meest gelezen