www.fotodp.be

BEKIJK - Kinderen met autisme zijn dit weekend welkom in voetbalstadions: "Eindelijk zonder prikkels een match volgen"

De professionele voetbalclubs nodigen dit weekend een beperkt aantal kinderen met autismespectrumstoornis uit. Voor hen is het vaak niet mogelijk om naar een voetbalmatch te gaan, omdat er dan te veel prikkels op hen afkomen. Maar door corona blijven de stadions nu leeg en dat is een unieke kans voor de kinderen. "Ze kijken er enorm naar uit", zegt initiatiefnemer en vrijwilliger bij Antwerp Iene Schuermans, mama van twee kindjes met autisme. 

Vrijdag 2 april is Wereldautismedag. Dat is ook voetbalclub Antwerp en de Pro League niet ontgaan. Komend weekend zullen kinderen met autisme de wedstrijden van hun favoriete ploegen kunnen bijwonen.

Het initiatief is goedgekeurd en krijgt de steun van Minister van Sport Ben Weyts (N-VA).  Door de coronamaatregelen kan slechts een select kransje de wedstrijd bijwonen, onder strikte voorwaarden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het idee komt van Iene Schuermans. Zij is zelf mama van twee kindjes met autisme en vrijwilligster bij Antwerp. "Door corona zijn alle tribunes leeg. Daardoor kreeg ik het idee om daar iets mee te doen", vertelt ze op Radio 2 Antwerpen. "De Pro League heeft dan toegestaan dat de kinderen vanuit heel Vlaanderen maandagavond een match mogen bijwonen, ook in het Bosuilstadion in Deurne."

Beluister hier het verhaal van Iene:

BELGA

De kinderen beseffen dat het heel uniek is en kijken er enorm naar uit

Iene Schuermans, organisator en mama van Mia en Louis

Louis en Mia, de kindjes van Iene, kijken alvast uit naar de match. "De kinderen gaan helemaal in de watten gelegd worden. Ze beseffen dat het heel uniek is en kijken er dan ook enorm naar uit. Ze vinden het ook geweldig dat hun mama het mee georganiseerd heeft", lacht Iene. 

Meest gelezen