Kris Vervaeke

BEKIJK - Labiomista laat jongeren in drie containers nadenken over de toekomst 

In Genk is de kunstensite Labiomista van Koen Vanmechelen weer geopend. De voorbije maanden was de site in Zwartberg alleen als wandelpark toegankelijk. Er zijn ook enkele nieuwigheden, zoals het experiment LaMouseion: in drie containers kunnen jongeren nadenken over de toekomst.

Zowat iedereen stelt zich in deze periode de vraag “Hoe moet het nu verder?” Ook de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen liet er zich door inspireren voor zijn nieuwe levende kunstwerk. Tot nu toe werd zijn 'Protected Paradise' alleen bewoond door ooievaars en Galloway runderen maar nu heeft hij 3 houten containers opgetrokken die openstaan voor vrijdenkers. "LaMouseion is een uitnodiging voor mensen die er willen schrijven, onderzoeken en brainstormen, geïnspireerd door de omgeving", licht Koen Vanmechelen toe. "De enige voorwaarde is dat ze de neerslag van die kennis ook achterlaten, als een aanvulling op Labiomista's Library of Collected Knowledge, een groeiende bibliotheek."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De stem van jongeren moet gehoord worden, het is hun toekomst

Kunstenaar Koen Vanmechelen

De naam LaMouseion verwijst naar de legendarische kennis- en kunsteninstelling Mouseion in het antieke Alexandrië. Labiomista wil er samen met zijn partners de komende maanden jongeren samenbrengen om na te denken over systemen en wetten voor een nieuwe samenleving. "Nieuwe oplossingen kunnen best aangereikt worden door jongere generaties", aldus Koen Vanmechelen. "Hun stem moet gehoord worden, het is hun toekomst.”

Audioverhaal voor kinderen

‘Het Ondenkbare’ is ook het beeld waarmee Labiomista zijn nieuwe seizoen aankondigt: een vrouwenlichaam met een stierenkop staat symbool voor de overgang naar een nieuwe tijd. In zijn werk onderzoekt Koen Vanmechelen al jaren de band tussen mens, maatschappij en natuur, zoals in zijn kippenprojecten. En die band lijkt nu actueler dan ooit. Ook kinderen worden meegenomen in het verhaal: een nieuwe audiogids van Koen Vanmechelen en acteur Tom Van Dyck is op hun maat ingesproken.

Labiomista is open tot 7 november, van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur (oktober en november tot 16 uur). Reservatie is verplicht via www.labiomista.be.

Meest gelezen