Liveblog - Rust teruggekeerd in Ter Kamerenbos, Verlinden schrijft open brief aan jeugd: "Einde écht in zicht"

In het Ter Kamerenbos in Brussel is de rust teruggekeerd: een 100-tal jongeren was er vanavond opnieuw bijeengekomen, maar de politie speelde kort op de bal. En minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft een open brief geschreven aan de jeugd om nog even vol te houden. Verder blijft het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames fors stijgen. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rust is teruggekeerd in het Ter Kamerenbos

In het Ter Kamerenbos in Brussel is de rust teruggekeerd: een 100-tal jongeren was er vanavond opnieuw bijeengekomen, maar de politie speelde kort op de bal en zette opnieuw het waterkanon en politie te paard in. Gisteren was het al onrustig in het park, maar toen ging het om een veel grotere groep en een uit de hand gelopen aprilgrap.

Lees meer in dit bericht:

De politie-interventie vanavond kreeg een opmerkelijk staartje:

Minister Verlinden schrijft open brief aan jeugd: "Einde is écht in zicht"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft naar aanleiding van de onrust gisteren (en vanavond) in het Ter Kamerenbos in Brussel gisteren, een open brief geschreven naar de jeugd. Dit is haar open brief:

Je bent jong. Je leven ligt voor je, de wereld aan je voeten. Je snakt naar vrijheid. Je wil naar buiten. Spontaan met vrienden afspreken. Feestjes vieren. Verliefd worden. Knuffels geven zonder mondmasker. Je wil vooral niks meer moeten en alles weer mogen. Je hebt het gehad met al die maatregelen. Met de zoveelste ‘we zijn er bijna’. De zoveelste ‘hou nog even vol’. Ik snap dat volkomen. Het heeft lang genoeg geduurd.

Ik snap dat het oneerlijk voelt. Ik snap ook dat je het steeds moeilijker vindt om me te geloven als ik zeg dat deze situatie binnenkort achter ons ligt. Als er een knop bestond die alles in één klap zou oplossen, dan had ik die uiteraard een tijd geleden al ingedrukt. Was het maar zo.

Ik kan alleen maar benadrukken dat dat einde écht in zicht is. Daarom wil ik nog één keer een beroep doen op je uithoudingsvermogen. Je flexibiliteit. Je loyaliteit. Ik wil je vragen om nog één keer je rug te rechten en je schouders eronder te zetten. Om te laten zien waarom jij met recht de toekomst bent.

Ik wil je ook de mogelijkheid geven om die laatste weken voorbij te laten vliegen. Verzin iets waardoor de laatste loodjes minder wegen. Wees creatief en motiveer elkaar. Bedenk een challenge en deel die challenge - en laat ons vooral weten hoe we kunnen helpen.

Voor nu: op naar die eindsprint. Op naar een zorgeloze toekomst. Voor iedereen, maar vooral voor jou.

Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Nieuwe mijlpaal in Verenigde Staten: 100 miljoen gevaccineerden

De Verenigde Staten hebben een nieuwe mijlpaal bereikt bij het vaccineren tegen COVID-19: het aantal mensen dat minstens één prik kreeg, is gestegen tot boven de 100 miljoen. Volgens de jongste cijfers zijn 101,8 miljoen mensen ingeënt, bijna een derde van de Amerikaanse bevolking van 330 miljoen mensen.

Ongeveer 58 miljoen mensen worden als volledig gevaccineerd beschouwd. In de bijzonder kwetsbare leeftijdsgroep van 65-plussers heeft driekwart al een vaccinatie gekregen en is ruim de helft inmiddels maximaal beschermd.

Volledig gevaccineerde Amerikanen mogen vrijer reizen, al wordt dat nog steeds afgeraden

Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn, mogen opnieuw vrij reizen binnen de Verenigde Staten. Dat heeft het CDC, het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie, bekendgemaakt. Quarantaine en zich laten testen is niet meer nodig voor en na hun reis, op voorwaarde dat ze een mondmasker blijven dragen en afstand blijven houden.

Aan de andere kant kan iemand die volledig gevaccineerd is, anderen die ook volledig gevaccineerd zijn voortaan binnenskamers ontmoeten zonder een masker te moeten dragen of afstand te houden.

Wie naar het buitenland wil, kan dat met minder beperkingen, maar moet wel nog een negatieve coronatest kunnen voorleggen net voor de terugkeer naar de VS, ook als ze al volledig gevaccineerd zijn.

Het CDC beschouwt iemand als volledig gevaccineerd, twee weken nadat die de tweede prik heeft gekregen (of de eerste wanneer er maar één dosis nodig heeft). Zeker 20 procent van de Amerikanen is al volledig gevaccineerd.

De nieuwe regels geven “een enorme vrijheid, zeker voor oudere mensen van wie er al veel zijn gevaccineerd, om voor het eerst in een jaar weer naar hun familie te kunnen reizen, naar hun kinderen en kleinkinderen die soms heel ver weg wonen”, zegt correspondent Björn Soenens.

Ondanks de minder strenge regels, blijft het CDC reizen afraden, wegens het nog steeds hoge aantal besmettingen over het hele land. “Het is nog niet het goede moment om een reisje te maken”, klinkt het.

Valse oproep lokt 4.000 senioren naar vaccinatiecentrum in Sevilla

In de Zuid-Spaanse stad Sevilla hebben onbekenden een valse vaccinatie-oproep verspreid voor alle 80-plussers in de stad. Zowat 4.000 senioren trapten in de aprilvis en trokken naar het vaccinatiecentrum. De gezondheidsautoriteit heeft een klacht ingediend tegen onbekenden voor het verspreiden van de oproep.

Via WhatsApp werd het valse bericht van de gezondheidsautoriteit verspreid, met daarin de boodschap dat alle 80-plussers zich donderdag konden laten vaccineren, zonder afspraak. Achteraf gezien bleek het om een aprilvis te aan, maar wie achter de grap zit is nog niet bekend.

Uiteindelijk trapten zowat 4.000 senioren in de uit de hand gelopen grap. Zij verzamelden aan het vaccinatiecentrum in Sevilla. De gezondheidsautoriteit besloot daarop extra personeel in te zetten en slaagde er wel in om 2.000 extra vaccindoses toe te dienen, zodat niet iedereen met lege handen naar huis gestuurd werd.

Ook deze zomer weer zomerscholen

Deze zomervakantie  worden er in Vlaanderen opnieuw zomerscholen georganiseerd om leerlingen van het lager of secundair onderwijs bij te spijkeren  die leervertraging hebben opgelopen. Vlaams minister van binnenlands bestuur Somers en Vlaams onderwijsminister Weyts maken daar samen 10 miljoen euro voor vrij. Daarmee kunnen 20.000 leerlingen deze zomer een leertraject op maat krijgen gekoppeld aan sport en spel.

Een zomerschool loopt minstens tien dagen of 20 halve dagen. Het initiatief voor een zomerschool kan uitgaan van een gemeente of een school. Het bedrag dat ze daarvoor krijgen per leerling per dag is opgetrokken van 25 euro naar 45 euro. Als een gemeentebestuur het organiseert komt daar nog eens 20 euro bij.

Vijf jongerenpartijen roepen op tot meer verantwoordelijkheidszin

Jong CD&V, Jong Groen, Jongsocialisten, Jong N-VA en Jong VLD reageren geschokt op de massabijeenkomst in het Ter Kamerenbos van gisteren. Ze vragen dat jongeren meer verantwoordelijkheidszin tonen tijdens de coronacrisis.

Door samenkomsten als gisteren verdwijnt het draagvlak om rekening te houden met de behoeften van jongeren, luidt het. Tegelijkertijd roepen de jongerenpartijen de overheid ook op om meer rekening te houden met de behoeften van jongeren.

De vijf jongerenpartijen veroordelen nieuwe oproepen op sociale media om in het Ter Kamerenbos samen te komen en noemen dat “een verkeerd signaal”. “Dergelijke samenkomsten helpen echt niet”, luidt het.

Vlaanderen dient volgende week voor het eerst meer dan 250.000 coronavaccins toe

In de vaccinatiecentra in Vlaanderen worden volgende week voor het eerst meer dan 250.000 coronavaccins toegediend, 252.971 om precies te zijn. Ter vergelijking: deze week waren het er 212.541.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de vaccinatie in Vlaanderen coördineert, verwacht de weken daarna elke week tussen de 200.000 en 300.000 vaccins te kunnen toedienen. Vanaf mei zou dat aantal omhoog moeten gaan.

Intussen heeft 15,12 procent van de volwassen Vlamingen (+ 18 jaar) minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Bij de Vlamingen ouder dan 65 ligt het aantal op 26,46 procent. 

Nederland schort AstraZeneca-vaccin op voor mensen tot 60 jaar

Nederlanders onder de 60 jaar worden de komende dagen niet ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Dat melden Nederlandse media. Opnieuw zou de aanleiding de vorming van bloedklonters zijn in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes als mogelijke bijwerking van het vaccin. Eerder deze week had ook Duitsland die beslissing genomen.

Volgens de NOS zijn er van de 400.000 AstraZeneca-vaccins die in Nederland zijn geplaatst tot nog toe 5 meldingen binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die een trombose hebben gekregen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen zou overleden zijn.

Er is voorlopig geen rechtstreeks oorzakelijk verband aangetoond tussen de zeldzame combinatie en het vaccin. Bovendien komen de tromboses na de vaccinatie nog steeds veel minder voor dan in de algemene niet-gevaccineerde bevolking. Onder meer het Europees Geneesmiddelen­agentschap EMA onderschrijft het vertrouwen in het vaccin.

Ons land beslist pas volgende week of de vaccinatie al dan niet moet worden opgeschort, bevestigt vaccinoloog Pierre Van Damme aan onze redactie. "Elk land is nu zijn huiswerk aan het maken", legt hij uit. "De Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce zijn in voortdurend overleg met de ministers van Volksgezondheid."

"We bekijken dit weekend alle informatie die we krijgen, om dan na het weekend tot een beslissing te komen", gaat hij voort. "Volgende week gaan we ook nog informatie hebben van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)."

Lees meer in dit artikel:

Bedrijven bestelden al 215.000 sneltesten

Tot nu toe hebben de bedrijven al 215.000 sneltesten besteld. Het is de bedoeling om die als preventief wapen in te zetten tegen coronabesmettingen als er geen telewerk kan worden georganiseerd. Dat heeft minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) bekendgemaakt. De meeste testen zijn bestemd voor de privésector. 50.000 zijn besteld voor de overheid. Vorige week vrijdag is de eerste test afgenomen

Na het Overlegcomité van twee weken geleden had premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd dat de sneltesten moeten worden ingezet in risicovolle sectoren waar telewerk niet mogelijk is. De sneltesten worden gratis geleverd door de overheid, de bedrijven betalen voor de bedrijfsartsen die de tests afnemen.

De testen zijn vrijwillig en moeten geregeld worden herhaald omdat ze minder gevoelig zijn, waardoor het risico bestaat dat besmettingen worden gemist. De federale overheid heeft momenteel 580.000 sneltesten in voorraad. Deze maand worden er nog eens 500.000 geleverd.

Rustig in Ter Kamerenbos vandaag

In het Ter Kamerenbos in Brussel is het vanmiddag rustig. Op de uitgestrekte grasweiden zit in vergelijking met gisteren amper volk, vermoedelijk zit het koudere weer daar voor iets tussen. Tot 22 uur gisterenavond was het er erg onrustig na een uit de hand gelopen aprilgrap.

Er zou gisteren zogezegd een festival "La Boum" plaatsvinden. Hoewel dat duidelijk een grap was, zijn toen toch duizenden jongeren samengekomen om te feesten. Toen de politie het park wilde ontruimen, escaleerde de situatie snel. Uiteindelijk werden de grote middelen bovengehaald: het waterkanon, agenten te paard en politiehonden, en bleef het tot laat 's avonds onrustig.

De politie neemt het zekere voor het onzekere en is ook vandaag massaal ter plaatse:

Gisteren werd geopperd dat de tweede dag van "La Boum" vandaag zou plaatsvinden in het Jubelpark. Ook daar is het vandaag rustig. Al houdt de politie er wel toegangscontroles.

Theater aan Zee 2021 wordt 6 dagen langer

Het theater-en muziekfestival Theater aan Zee in Oostende vindt dit jaar plaats van 23 juli tot en met 8 augustus. Vorig jaar werd het festival nog geannuleerd door corona, maar dit jaar kan het dus op een coronaveilige manier doorgaan. Om de vele locaties optimaal te gebruiken én om voldoende – gespreide - capaciteit te creëren breiden ze het festival uit van 11 naar 17 dagen. 

Podiumvoorstellingen in openlucht op unieke locaties in de stad en haven van Oostende maakten altijd al deel uit van het DNA van TAZ. Deze troef zal TAZ bij de volgende festivaleditie extra benutten waardoor TAZ quasi een volledig outdoorfestival zal zijn.

Caroline Pauwels, rector van de VUB, is curator van de 24e editie van TAZ: “We willen de bezoekers in gecontroleerde omstandigheden een onbezorgde tijd gunnen. Samenhorigheid. Verbinding. Een tijd met collectieve momenten vol emoties. Een tijd waarin we door herwonnen vrijheden, hoe klein die ook mogen zijn, terug verwonderd mogen zijn.”

Weer geen Sting op Gent Jazz

De Britse popzanger Sting komt niet naar Gent Jazz deze zomer; het concert verschuift naar volgend jaar. Het zit niet mee voor Sting en de fans: het is al de derde keer dat hij verstek moeten laten gaan in Gent, dit en vorig jaar wegens corona en het jaar daarvoor was hij ziek. De tickets voor de festivaldag met Sting (14 juli 2021) zijn geldig voor volgend jaar op 13 juli 2022, laat Gent Jazz weten.

In welke vorm Gent Jazz deze zomer zal doorgaan is nog niet bekend, dat hangt af van de coronamaatregelen en de toerplanning van de muzikanten. Ook de Amerikaanse jazzlegende Herbie Hancock heeft al afgehaakt. Organisator Bertrand Flamang van Gent Jazz is gefrustreerd en erg ontgoocheld in de “besluiteloze Belgische en Europese overheden die geen planning en perspectief bieden” en in de traag opschietende vaccinaties. “We zijn ons aan het bezinnen,” zegt hij aan VRT NWS, “maar er zal zeker iets gebeuren op de data die voorzien zijn.” Gent Jazz is gepland van 8 tot 17 juli. 

Gisteren maakte het festival bekend dat het voortaan zou doorgaan in het Gravensteen, maar dat was natuurlijk een aprilvis. “We moeten er wel wat de humor in houden,” zegt Bertrand Flamang.

(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Snelteststad Tübingen: horeca, bioscopen en musea zijn open, maar besmettingscijfers gaan de hoogte in

Tübingen, een middelgrote stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, is in deze coronatijden de plek voor wie op café of restaurant wil gaan: de horeca is er gewoon open. Tenminste, voor wie een negatieve coronatest kan voorleggen. Tübingen geldt als experiment voor het effect van sneltesten. En nu blijkt ook dat project niet feilloos te verlopen. Integendeel: het aantal besmettingen is er intussen verdubbeld.

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Steven Van Gucht: "Staart van derde golf kan lang en zwaar zijn als we ons niet aan de maatregelen houden"

Te midden van slechte coronacijfers hebben we een "nieuw kantelpunt" bereikt, laat viroloog Steven Van Gucht weten. Hij wijst naar een lichte daling van de dagelijkse besmettingscijfers, die zich over een paar dagen ook zou kunnen doorzetten in de weekgemiddelden. "De piek van de derde golf lijkt voorlopig op maandag 22 maart te hebben gelegen."

Maar de situatie in de ziekenhuizen blijft moeilijk. "We zullen ruim de kaap van 800, mogelijk zelfs 900 patiënten op intensieve zorg overschrijden. Verschillende ziekenhuizen moeten al patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen."

Van Guchts boodschap is daarom klaar en duidelijk: "Ons gedrag van vandaag zal bepalen hoe snel deze onmenselijke belasting zal afnemen in de loop van april. We hebben met de maatregelen nu een grote impact op de staart van de derde golf, een staart die mogelijk heel lang en zwaar kan zijn."

Wat we vandaag doen bepaalt het perspectief voor de scholen, het hoger onderwijs en de versoepelingen in mei

Bij een goede opvolging van de maatregelen kan de belasting op intensieve zorg dalen tot onder de 300 op 1 mei, weet Van Gucht. "Maar daarvoor moet het aantal besmettingen fors naar omlaag. Bij een minder goede opvolging van de maatregelen blijven we hangen op een hoog plateau van tussen de 500 en 1.000 patiënten op intensieve zorg en dat kan blijven doorlopen tot in mei."

"Wat we vandaag doen, bepaalt het perspectief voor de scholen, het hoger onderwijs en de versoepelingen in mei. Een lichte daling van het aantal besmettingen betekent niet dat de koers is gereden. Denk aan de basisregels, beperk uw contacten en laat het vaccin de rest doen." 

(Her)bekijk hier de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano over de coronacijfers:

Directeur Sint-Janziekenhuis: "Alle begrip voor hoe moeilijk het is, maar hou vol"

Uit de ziekenhuizen komen noodkreten omdat de bedden op intensieve zorg helemaal vol lopen. Gisteren getuigde Marc Noppen van het UZ Brussel over de covidpatiënten die noodgedwongen naar andere ziekenhuizen verplaatst moeten worden. Vandaag vertelt Hadewig De Corte van Sint-Jan in centrum Brussel dat het werkelijk alle hens aan dek is.

Over de beelden van de samentroepende jongeren in Terkamerbos wordt vanzelfsprekend gesproken bij het ziekenhuispersoneel. "Ik heb zelf kinderen en ik geef les aan adolescenten", zegt De Corte. "Alle begrip, echt, voor hoe moeilijk het is voor alle groepen mensen."

Toch vindt ze het onaanvaardbaar wat er zich gisteren afspeelde. Want momenteel zien ze in het ziekenhuis veel jonge mensen binnenkomen die heel zwaar ziek worden en zijn. "Dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Ik herhaal: we verliezen jonge mensen. Die maatregelen dienen niet om ons of politici of anderen een plezier te doen."

Werkloosheid in Vlaanderen is weer gedaald

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is in maart onder de 6 procent gezakt, voor het eerst sinds maart vorig jaar. "Maar we moeten alert blijven", waarschuwt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), want de echte impact van de coronacrisis moet zich nog laten voelen.

Lees hier meer:

Gevaccineerde kankerpatiënten jaar lang opgevolgd

Binnenkort zijn de mensen met een risicoprofiel aan de beurt voor een vaccin. Daarbij zitten ook patiënten die voor kanker behandeld worden. Dat is een zeer specifieke groep omdat de meesten onder hen een verminderde immuniteit hebben. Kom op tegen Kanker wil daarom de patiënten een jaar lang laten volgen om te zien hoe ze reageren op het vaccin. De kans bestaat bijvoorbeeld dat ze meer dan twee dosissen nodig hebben om voldoende antistoffen aan te maken.

Er is al kleinschalig onderzoek in België waarbij een 200-tal patiënten gevolgd zijn na vaccinatie, maar nu zou het gaan om een veel grotere groep. Bovendien is met andere buitenlandse onderzoekers afgestemd waardoor de resultaten van verschillende landen vergeleken kunnen worden. Ze zoeken antwoorden op de vraag of er bepaalde kankers extra of minder gevoelig zijn voor het vaccin en wat de invloed is van het type behandeling die de patiënt krijgt.

“De resultaten zullen ook interessant zijn voor andere groepen met een verzwakt immuunsysteem”, stipt Erwin Lauwers van Kom op tegen Kanker nog aan. “Het is een unieke situatie waarbij we veel patiënten in real life situatie kunnen opvolgen. Bij de vaccinatie zelf zullen de kankerpatiënten de vraag krijgen of ze willen meestappen in de studie. Een jaar lang zullen ze dan nauwgezet opgevolgd worden.”

Statisticus Mesuere ziet lichtpuntje in de cijfers: "Maandag voor het eerst weer minder besmettingen dan een week eerder"

De coronacijfers, zoals we die in deze liveblog ook beschreven hebben, blijven stijgen. Maar er gloort wel hoop in de verte, ziet statisticus Bart Mesuere (UGent). "Het dagcijfer van maandag 29 maart (6.129) ligt voor het eerst sinds lang weer lager dan een week eerder (6.279). Dat is goed nieuws. Vermoedelijk zal zich dat in de komende dagen nog verderzetten en gaan we dan binnenkort ook een daling van het gemiddelde aantal besmettingen zien vergeleken met een week eerder."

In enkele Vlaamse provincies zijn de stijgingspercentages al vrij beperkt: Antwerpen en West-Vlaanderen staan nog op +3%. "Daar zouden we misschien morgen al een minnetje kunnen zien staan." Wallonië loopt nog een klein beetje achter in de cijfers. "In Luik bijvoorbeeld zien we nog iets grotere stijgingen van +35 procent op weekbasis. Die hebben het lang beter gedaan, maar lijken het nu wat in te halen."

De piek van de besmettingen bij kinderen en jongeren (0-9 jaar en 10-19 jaar) lijkt ook achter de rug. "Al kan dat ook deels komen doordat er nu weer minder getest wordt. Dat het onderwijs stil ligt, kan daar voor iets tussen zitten."

Minder positief nieuws komt er uit de ziekenhuizen. Daar stijgen de gemiddelde opnames nog altijd met 15 procent. "Qua opnames zijn we een beetje gezakt: het is geen +25 procent meer zoals vorige week, maar het blijft een sterke stijging. Zeker ook op intensieve."

Bij de dagcijfers van de overlijdens merkt Mesuere een lichte stijging op. "Daar zien we al een paar dagen meer dan 30 overlijdens per dag, dat was al een tijdje geleden. Toch blijft die stijging al bij al beperkt, vermoedelijk omdat we geen nieuwe uitbraken krijgen in de woonzorgcentra."

Ook dit jaar geen Couleur Café

Voor het tweede jaar op rij geen Couleur Café. Dat is het verdict voor het Brusselse zomerfestival in het Ossegempark, naast het Atomium. Volgens de organisatoren is er een gebrek aan duidelijkheid en perspectief en hebben ze daardoor beslist om ook deze editie te schrappen en al af te tellen naar de start van de volgende editie, op 24 juni 2022.

Lees hier meer:

VUB-studenten voelen zich slechter dan voor de coronacrisis

Er zijn meer studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met milde psychische klachten zoals somberheid en rusteloosheid dan voor de pandemie. Dat blijk uit een bevraging van de Brusselse universiteit zelf.

Een team van getrainde masterstudenten psychologie heeft 7.100 studenten persoonlijk opgebeld en gesprekken met hen gevoerd. Zo wilde de VUB haar studenten tijdens deze coronacrisis een hart onder de riem steken. En meteen konden ze ook bepaalde conclusies trekken over het welbevinden van de studenten.

Eén vierde van de studenten geeft aan geen psychologische klachten te hebben. 55 procent heeft zeer milde klachten en voelde zich de afgelopen 30 dagen somber. 18 procent van de ondervraagden heeft ernstige klachten waarvoor professionele hulp aanbevolen is en 2 procent heeft zeer ernstige psychische klachten. Deze twee laatste groepen kregen van de VUB informatie over hoe en waar ze professioneel geholpen kunnen worden.

Professor Imke Baetens was één van de begeleiders van de belactie. “Gelukkig is het aantal ernstige, psychische klachten waar professionele hulp voor nodig is, niet gestegen tijdens de crisis”, zegt ze. Het team van studentenpsychologen zal het psychisch welzijn nog verder opvolgen. En wie het nodig heeft, kan beroep doen op extra hulp en individuele begeleiding.

Coronacijfers: elke dag belanden gemiddeld 262 mensen in het ziekenhuis

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in ons land blijft stijgen. Op weekbasis worden nu gemiddeld 4.814 besmettingen bevestigd en worden elke dag gemiddeld 262 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het tempo waarmee het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt, lijkt wel te vertragen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 26 maart tot 1 april werden elke dag gemiddeld 262 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 15 procent in vergelijking met de week voordien. Dat is vergelijkbaar met gisteren, toen er een stijging was van 14 procent op weekbasis. Tussen 19 en 25 maart waren er gemiddeld 227 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, donderdag 1 april, meldden de ziekenhuizen 290 opnames (-19 in vergelijking met woensdag 31 maart). 280 patiënten (-1) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op woensdag.
  • In totaal lagen woensdag 2.958 (+21) covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds 10 december, toen lagen 2.961 patiënten in het ziekenhuis. 790 (+35) onder hen liggen op intensieve zorg, 442 (+6) hebben beademing nodig. De druk op intensieve blijft groot. Op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg, dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen.
  • In de week van 23 tot en met 29 maart overleden elke dag gemiddeld 27 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 2 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 16 en 22 maart waren er gemiddeld 27 overlijdens. De trieste teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.045.
  • Tussen 23 en 29 maart werden per dag gemiddeld 4.814 nieuwe besmettingen bevestigd, 11 procent meer dan de week ervoor. Gisteren was er een stijging van 15 procent, de dagen ervoor van 17 en 22 procent. Het tempo van de stijging lijkt elke dag wat te vertragen, al blijft het stijgingspercentage voorlopig nog hoog. Sinds de uitbraak van het virus werden al 887.920 besmettingen in ons land geregistreerd.
  • Er wordt ook nog altijd méér getest. Tussen 23 en 29 maart werden dagelijks gemiddeld 68.200 tests afgenomen. Dat is 13 procent meer dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 7,8 procent (0,1 procent meer dan gisteren). Dat betekent dat bijna 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De stijging lijkt te stabiliseren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,11. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Gisteren, op donderdag 1 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden al 1.404.877 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 15,3 procent van de volwassen bevolking. 546.555 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

President Biden: "Alle volwassen Amerikanen gevaccineerd tegen eind mei"

Alle volwassen Amerikanen kunnen tegen eind mei gevaccineerd zijn tegen COVID-19, dat zegt president Joe Biden. Tot nu toe was 4 juli de streefdatum, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag. Maar Biden zegt dat hij de distributie over het land gewijzigd heeft tegenover het beleid van de vorige regering. Daardoor kan de hele vaccinatiecampagne nog versneld worden. Deze maand krijgen alle leraren een eerste prik. 

Toch waarschuwt Biden dat de pandemie nog erger kan worden door de nieuwe virusvarianten. "Het is nu niet de tijd om te verslappen. Het is nog niet voorbij", klonk het. Biden riep mensen op een mondmasker te (blijven) dragen, terwijl ondertussen in staten als Texas versoepelingen worden doorgevoerd.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ook in Nederland is de vaccinatieambitie trouwens opgedreven. Daar willen ze nu tegen juli alle Nederlanders (die dat zelf willen) minstens één prik geven. Voordien dacht de regering dat dat pas tegen de herfst zou lukken. 

Lees hier meer:

Chinees Sinovac gaat dubbel zoveel vaccins produceren

Het Chinese laboratorium Sinovac laat weten dat het de productiecapaciteit van zijn vaccin heeft verdubbeld, tot twee miljard doses per jaar. CoronaVac is één van de vier vaccins die in China zijn goedgekeurd.

In een persbericht geeft Sinovac aan dat de oprichting van een derde productielijn is voltooid, waardoor het bedrijf in staat is om twee miljard doses per jaar te produceren. Van het vaccin zijn twee prikken nodig.

Sinovac geeft verder aan dat het al 200 miljoen doses geleverd heeft aan meer dan 20 landen. Het bedrijf benadrukt ook dat het vergunningen heeft om het product in meer dan 30 landen op de markt te brengen.

Woensdag zeiden experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog dat de vaccins van Sinovac veilig en effectief waren tegen COVID-19, maar dat er meer gegevens nodig zijn om het gebruik ervan aan te bevelen. Volgens Braziliaans onderzoek is CoronaVac 80 procent effectief om ziekenhuisopnames tegen te gaan en 50 procent effectief om besmetting te voorkomen.

Uitzonderlijk drukke tijden voor kinesisten

Veel kinesisten hebben het de laatste tijd uitzonderlijk druk. Patiënten die COVID-19 hebben gehad moeten vaak lang revalideren bij de kinesist en corona veroorzaakt ook onrechtstreeks klachten bij patiënten. Zo kunnen mensen die thuiswerken last krijgen van nek en hoofdpijn omdat ze niet aan een ergonomisch aangepast bureau kunnen werken. De beroepsvereniging van kinesisten Axxon zegt dat hier en daar wachtlijsten ontstaan en dat sommige kinesisten zelfs een patiëntenstop invoeren. 

Lees er hier meer over:

Nepfestival draait uit op rellen: tientallen gewonden, 22 mensen opgepakt

Ook gisteravond was het nog lange tijd onrustig in het Ter Kamerenbos in Brussel. Grote groepen jongeren speelden heel de avond een kat-en-muisspel met de politie. Gisterenmiddag was een massa volk opgedaagd voor "La Boum", een nepfestival dat daar zogezegd zou doorgaan. Pas tegen 22 uur keerde de rust terug. 

Er vielen tientallen gewonden en werden 22 mensen opgepakt. Er raakten ook 7 politiepaarden gewond.

Lees hier het hele verslag:

Rusthuisbewoner Roger Lybaert (89) over fuivende jongeren: "Vrijheid stopt waar die van de ander begint"

Op 11 april zendt Canvas een documentaire uit over Roger Lybaert , die als sinds het begin van de coronacrisis een kritische stem laat horen vanuit zijn woonzorgcentrum. In "De Afspraak" herhaalt Lybaert dat vrijheid voor hem het hoogste goed is, maar dat die wel eindigt waar de vrijheid van een ander begint.

Lees meer in dit bericht:

Meest gelezen