Gruwelhuis van kindermoordenaar Marc Dutroux wordt herdenkingstuin

Het huis van Marc Dutroux in Marcinelle, bij Charleroi, wordt een herdenkingstuin. Dat plan bestaat al jaren, maar de stad Charleroi heeft de concrete plannen nu voorgelegd. De tuin, op de plaats waar Julie Lejeune en Melissa Russo stierven, zou eind 2023 klaar moeten zijn.

"Een tuin tussen aarde en hemel", dat komt er volgens burgemeester Paul Magnette (PS) in de plaats van het huis van Dutroux. Op die manier komt er een blijvende herinnering aan wat zich op die plaats heeft afgespeeld. "Zodat we niet vergeten, maar wel de herinnering verzachten: voor de families van de slachtoffers, maar ook voor de mensen van Charleroi en van het hele land."

De naam is bedacht door de moeders van Julie en Melissa, die op die plaats de dood vonden: "Die naam is spontaan bij mij opgekomen", vertelt Louisa Albert, de moeder van Julie. "Zo ontstaat er een band tussen ons op de grond, de aarde, en onze kinderen in de hemel."

De halfopen bebouwing in Charleroi is een van de vele huizen van Dutroux, en het is hetgene dat het meest in verband wordt gebracht met de gruwel die hij heeft aangericht. In het huis bevindt zich de kelder, waar hij alle meisjes opsloot die hij ontvoerde. De toegang zat verborgen achter een rek.  Julie Lejeune en Mélissa Russo stierven er. An Marchal en Eefje Lambrecks zaten er een tijdlang opgesloten, voor ze naar een ander huis in Jumet werden gebracht. Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, ten slotte, konden uit de kelder bevrijd worden na de arrestatie van Dutroux.

Naar aanleiding van het proces tegen Marc Dutroux in 2004 kon "Het Journaal" beelden maken vanbinnen het gruwelhuis. Die reportage kunt u hieronder bekijken.

Videospeler inladen...

In 2009 al kreeg de stad Charleroi de toelating om het huis te onteigenen en er een park te maken. In datzelfde jaar werd er een blauw zeil over de voorgevel gespannen, met daarop een afbeelding van een kind met een vlieger. "Het heeft lang geduurd voor we met de concrete plannen kwamen", geeft burgemeester Magnette toe, "maar we wilden hier goed over nadenken, samen met de ouders."

Voor de herdenkingstuin wordt niet alleen het huis van Dutroux afgebroken, maar ook enkele huizen ernaast, die de gemeente ook aangekocht heeft. Zo zal de tuin de hele straathoek kunnen innemen. De afbeelding van het kind met de vlieger keert terug, op de zijgevel van een woning naast de tuin. In de muur rond de tuin komt een prieeltje waarin bloemen of een herdenkingstekst kunnen worden geplaatst. Voor de tuin komt nog een extra boom met zitelementen.

Gino Russo, de vader van de vermoorde Melissa, is tevreden met de plannen: "Het was eerst moeilijk om te wennen aan het idee dat het gebouw zou worden afgebroken. Dat was een moeilijke beslissing. Want dan zou alles uitgewist worden. Maar we hebben er met de ouders over gesproken, en zijn tot de conclusie gekomen dat het beter was om het gebouw weg te halen en te vervangen door een herinneringsplaats. Zodra we die knop hadden omgedraaid, hebben we goed samengewerkt met de stad om tot dit project te komen."

Ook Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, toonde zich tevreden: "Het is belangrijk dat we deze geschiedenis niet vergeten, en dat we ervoor zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren.  We hebben dit samen tot stand gebracht, om iets positiefs te brengen in onze samenleving, en bij te dragen aan de toekomst van onze kinderen."

De aanvraag voor de bouwvergunning wordt volgende week ingediend. Wellicht een halfjaar later zou het werk kunnen beginnen. De stad Charleroi belooft dat ze het uiterste zal doen om de vertragingen te beperken. Burgemeester Magnette hoopt dat de herdenkingstuin eind 2023 klaar zal zijn.

Meest gelezen