Minderbroeder Marcel over tweemaal Pasen in lockdown: "We missen vooral de mensen"

Dit weekend vieren de christenen Pasen. Dat is voor hen het belangrijkste religieuze feest. Maar voor de tweede maal op rij is er geen paasfeest in de kerk mogelijk zoals dat normaal gezien gebeurt. Want door de coronamaatregelen mogen er nauwelijks gelovigen in de kerk samenkomen. 

Ook bij de Minderbroeders in Hasselt zullen er dit weekend geen paasvieringen zijn. En dat doet pijn, zeggen de broeders, want het is al de tweede keer op rij. 

"Het was een heel vreemd jaar", vertelt minderbroeder Marcel. "Corona heeft stevig ingehakt op de taken van de minderbroeders. Missen opdragen kon niet meer, zieken bezoeken mocht niet en ook in rusthuizen waren we niet meer welkom. Het contact met mensen werd tot een minimum beperkt, ook voor onze eigen veiligheid. Maar we missen de mensen. Want dat is eigenlijk ook onze taak: er zijn voor de mensen."

"Ik heb wel de indruk dat de broeders een manier hebben gevonden om daarmee om te gaan", gaat pater Marcel verder. "Toen plots alles wegviel, voelde het alsof er takken werden afgezaagd, of er iets was afgehakt. Maar ik denk dat we een gemeenschap zijn van broeders die zich individueel goed kunnen bezighouden en tevreden zijn met wat er is aan gebed. Wij zijn er vrij goed in geslaagd dit te verwerken." 

Tot nu toe hebben we corona uit ons klooster kunnen houden maar er was wel veel angst want we zijn allemaal ouder dan 75

Minderbroeder Marcel

"Iedere keer als iemand het klooster verliet om toch ergens vorming te geven of iemand te bezoeken, was er angst", zegt pater Marcel. "We hoopten dat die persoon corona niet meebracht. We leven nu al een jaar zonder ook maar een besmetting. En gelukkig maar want we zijn hier allemaal ouder dan 75."

Veel gelovigen zochten alternatieven via zoomsessies, livestream en tv en ik weet niet of die allemaal nog terugkeren naar de kerk

Minderbroeder Marcel

"Ik heb gemerkt dat veel gelovigen een alternatief hebben gezocht voor de eucharistievering in de kerk", zegt pater Marcel. "Want er waren wel nog vieringen via livestream bijvoorbeeld. Ik hoor wel dat sommigen het toch niet hetzelfde vinden en het missen om in de kerk samen te zijn met andere gelovigen."

"Ik weet ook niet of alle gelovigen de weg naar de kerk zullen terugvinden", gaat pater Marcel verder. "Ze hebben ontdekt dat er andere mogelijkheden zijn. En intussen blijft er ook de angst voor corona want we zijn er voorlopig natuurlijk nog niet vanaf."

De Minderbroederskerk is altijd opengebleven

"Hoewel er al heel lang geen eucharistievieringen meer zijn, is de Minderbroederskerk altijd opengebleven", zegt pater Marcel. "Dat komt omdat mensen hier naar het Heilig Paterke komen. Er zit altijd volk in de grafkapel. Dat bewijst dat mensen een plaats zoeken waar ze tot rust kunnen komen en dat bieden wij hen hier."

Lekker eten als symbool voor de vreugde om Pasen

"ik hoop van harte dat alle gelovigen een manier vinden om het paasfeest dit weekend te beleven, in hun gezin of door de paasviering online te volgen", besluit pater Marcel. "Met de broeders hier vieren wij dit weekend de zaterdagavondwake in onze gebedsruimte. En zondag maken we er een feest van met een receptie voor het eten en een feestmaaltijd, als symbool voor de vreugde om Pasen."

Meest gelezen