Visser ontsnapt aan miljoenenclaim nadat hij stroomkabel van 600 miljoen euro kapot heeft gevaren in Noordzee

Een Nederlandse visser ontsnapt aan een enorme schadeclaim van maar liefst 17,3 miljoen euro. In 2018 voer hij een dure stroomkabel kapot op een plek voor de kust van Nieuwpoort, waar eigenlijk een vaarverbod was. Maar de rechter doet geen uitspraak over de zaak, omdat het ongeval buiten de Belgische wateren gebeurde.  

Op 30 april 2018 voer een Nederlandse visser per ongeluk een peperdure stroomkabel kapot in de Noordzee voor de kust van Nieuwpoort. Die kabel, de zogenaamde Nemo-link, dient om elektriciteit uit te wisselen tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Hij is 140 kilometer lang en kost 600 miljoen euro. Terwijl hij werd aangelegd was er een verbod voor alle schepen om door het gebied te varen. Maar de Nederlandse visser respecteerde dat niet en negeerde zelfs verscheidene waarschuwingen.  

De zaak kwam voor de rechter. De visser riskeerde een gevangenisstraf. De bedrijven die betrokken zijn bij de Nemo-link eisten bovendien een zware schadevergoeding. Nemo-Link, de beheerder van de werken, eiste 300.000 euro. Het Japanse bedrijf Sumitomo Electric Industries dat de kabel bouwde en dus ook moest herstellen vroeg zelfs 17 miljoen euro. 

Vonnis blijft uit

Uiteindelijk deed de rechter geen uitspraak in de zaak, omdat hij niet bevoegd is. Het ongeval gebeurde op meer dan 22 kilometer van de Belgische kust, terwijl de Belgische wateren al eindigen op 19 kilometer. Daardoor lijkt het erop dat de visser geen schadevergoeding moet betalen. De betrokken bedrijven kunnen wel nog in beroep gaan of een nieuwe zaak starten voor het Nederlandse gerecht.

Bekijk hier een verslag over het Nemo Link-project uit "Het Journaal" van 5 december 2018:

Videospeler inladen...

Meest gelezen