OCMW-voorzitter Lut Hermans en haar voorgangster Margriet Blockx

OCMW Retie trekt aan de alarmbel: steeds meer klanten omdat loketten elders sluiten

Het OCMW van Retie trekt aan de alarmbel: er komen steeds meer mensen aankloppen omdat ze niet meer terecht kunnen bij de loketten van onder meer banken, belastingen of ziekenfondsen en hun weg niet vinden via het internet. Ook via de telefoon is het vaak moeilijk, volgens het OCMW. Vooral oudere en kwetsbare mensen komen daardoor in de problemen, stelt het OCMW vast.

Het is Margriet Blockx (Nieuw Retie) die het probleem aankaartte bij haar afscheid. Zij was de afgelopen 20 jaar gemeenteraadslid, schepen voor Sociale Zaken en OCMW-voorzitter en geeft nu de fakkel door aan haar partijgenote Lut Hermans. Retie zal het nu op tafel leggen bij andere gemeentebesturen en Welzijnszorg Kempen in de hoop dat ze samen bij de nodige instanties gehoor te vinden. 

Corona is zeker de laatste periode ook nog eens een excuus geweest om moeilijker en bijna niet meer bereikbaar te zijn.

Koen Claessens, eerste schepen (Nieuw Retie)

Meer en meer openbare diensten sluiten hun loketten en verwijzen hun klanten door naar het internet. Maar ook telefonisch is het moeilijker geworden om diensten te bereiken. "Wij merken dat mensen in de problemen geraken, omdat ze dingen missen, omdat ze dingen niet meer vinden," zegt eerste schepen Koen Claessens (Nieuw Retie). "Wanneer ze dan compleet vastzitten, komen ze naar het OCMW voor hulp, en dan merken we inderdaad dat het een muur is, waar je niet meer over geraakt."

Het voorbije jaar is dat nog opvallender geworden: "Corona is zeker de laatste periode ook nog eens een excuus geweest, om moeilijker en bijna niet meer bereikbaar te zijn. We vinden het toch belangrijk om de vinger op de wonde te leggen." 

Meest gelezen