Ook vaccinaties op feestdagen: "De tweede prik moet op Hemelvaartsdag gegeven worden"

In de helft van de Limburgse vaccinatiecentra wordt er op Hemelvaartsdag gevaccineerd, dat is op donderdag 13 mei. En dat is meteen de eerste feestdag waarop gevaccineerd wordt. 

In de vaccinatiecentra in Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Peer, Lommel, Hasselt, Borgloon en Bilzen zal op 13 mei, op Hemelvaarstdag gevaccineerd worden.

Tijd tussen eerste en tweede prik respecteren

Daar is een duidelijke reden voor, zegt Roel Vandael van het vaccinatiecentrum in Beringen: "Twee weken op voorhand krijgen we het aantal vaccins dat we moeten inplannen. En dan moeten we rekening houden met de tijd tussen de eerste en tweede prik. Voor het Pfizer-vaccin zit daar 5 weken tussen, voor het AstraZeneca-vaccin 12 weken. Daar kunnen we niets aan veranderen, en nu is die tweede prik dus uitgekomen op die feestdag."

Dat de vaccinaties op een feestdag gebeuren, wil niet zeggen dat er meer mensen afzeggen: "Tot nu toe hebben we op die feestdag niet meer of minder mensen die komen opdagen, het is net goed denk ik dat het voor sommige mensen gemakkelijker is om op een vrije dag te komen", zegt Roel Vandael. 

Ik had het zo vlug niet verwacht
Alda Vanbroekhoven wordt gevaccineerd op een feestdag

Alda Vanbroekhoven uit Peer is zo iemand die haar tweede prik krijgt op Hemelvaartsdag. En ook haar eerste vaccin kreeg ze op een bijzondere dag: "Die krijg ik op 8 april, dan verjaart mijn kleinzoon en mijn zoon verjaart op 13 mei, dus dat is toevallig hé? Ik ben blij dat we nu een prik krijgen want eigenlijk had ik het zo vlug niet verwacht. Maar dan kunnen we gerust zijn nadien."

Meer feestdagen

De vaccinatiecentra hebben van het Agentschap Zorg en Gezondheid de melding gekregen dat ze waarschijnlijk vanaf mei 7 dagen op 7 moeten vaccineren, dus ook op andere feestdagen en in de weekends. Roel Vandael: "Het tempo zal zeker toenemen, maar op dit moment proberen we nog een goede balans te vinden, zeker ook voor ons personeel. Het zal nog lang duren, dus we willen hen ook wat sparen."

Meest gelezen