vasteplant.be

Oost-Vlaamse telers van vaste tuinplanten bijna uitverkocht

Er is een tekort aan vaste tuinplanten. Dat blijkt uit een rondvraag van onze Oost-Vlaamse redactie. En dat is toch wel heel vroeg in het jaar. De tekorten zijn in de hele plantensector te zien. De plantenkwekers die nog planten hebben, moeten dan ook hard werken om alles rond te krijgen. 

De plantensector kan de vraag naar vaste tuinplanten nauwelijks aan. De vraag is zó groot, dat sommigen door hun voorraad heen zijn. Een teler uit Lochristi heeft voor het eerst in decennia lege serres. Ook teler Nik Spruyt uit Buggenhout merkt een groot verschil met vorige jaren.  

“De tekorten zijn in de hele plantensector te merken”, zegt Nik Spruyt, “niet alleen in het segment van de vaste tuinplanten. Sommige telers zijn echt al uitverkocht, en kunnen hun klanten niets meer leveren. Bij ons is het nog zo erg niet. Wij telen  2.500 verschillende soorten vaste planten. Zowat 1.500 ervan zijn wel de deur uit. Ons assortiment is dus meer dan gehalveerd. Een groot probleem is dat natuurlijk niet, het is eerder een luxeprobleem. We mogen niet klagen, zeker niet als we onszelf vergelijken met de sectoren die dicht zijn, of waar mensen tijdelijk werkloos zijn.”

Mensen kunnen niet weg, beginnen in de tuin te werken, en leren er plezier uit te halen
Nik Spruyt, Planten Spruyt uit Buggenhout.

Volgens Nik is de grote vraag volledig toe te schrijven aan de coronacrisis. “Mensen zitten thuis, kunnen niet op reis, naar cafés, restaurants of feesten. Sommigen hebben dus veel meer tijd dan anders. Wie een tuin heeft, begint daar meestal volop in te werken. En dan is de aanschaf van nieuwe planten een leuke nieuwigheid. Ze leren het plezier van het tuinieren kennen. En ze hebben groot gelijk. Maar sommige klanten moeten we teleurstellen omdat ze bepaalde vaste planten zoeken die helemaal uitverkocht zijn. De gaura en verbena bijvoorbeeld: die zijn heel populair en worden massaal gekweekt, maar zijn intussen niet meer te vinden. We moeten dus klanten teleurstellen. Maar wij hebben zo’n groot assortiment dat we hen wel nog alternatieven kunnen aanbieden met dezelfde tuinwaarde. En zo kunnen we mensen toch nog helpen. "

Meest gelezen