Opgewonden pad ziet in goudvis paringspartner: “Ik dacht dat hij gratis een ritje maakte”

Jos en Rita uit Eversem, een deelgemeente van Meise schrokken zich een hoedje toen ze in hun vijver een bruine pad zagen, die letterlijk op één van hun goudvissen zat. “Ik heb de pad er met veel moeite afgekregen, de goudvis leeft gelukkig nog”, beschrijft Jos zijn reddingsactie. 

Jos Vermeiren en zijn vrouw Rita Tiebout hebben in hun tuin in Eversem  een vijver met daarin grote en kleine goudvissen, maar daarnaast zitten er ook salamanders en bruine padden. Maar één van die bruine padden had zich gisteren vastgeklampt aan een goudvis, en dat was toch een vreemd tafereel zegt Jos: “Die pad zat voorwaarts op de goudvis en had zich met zijn poten vastgeklemd aan die kieuwen van de goudvis. Ik dacht dat hij gratis een ritje maakte, maar toen merkte ik dat die vis er toch niet mee opgezet was.”

Ik heb al dertig jaar vissen, maar dit heb ik nog nooit gezien
Jos Vermeiren

Jos nam een visnet en haalde de pad en de vis uit de vijver, maar die pad wou niet lossen. “Ik wou geen van beide dieren kwetsen”, gaat Jos verder. “Ik heb dan wat met het net geschud totdat de pad de goudvis losliet. Ik heb dertig jaar een vijver en dit heb ik nog nooit gezien. Ook in natuurmagazines heb ik er nog nooit iets over gezien.”

Paringstijd

Toch bestaat het fenomeen weldegelijk. Bart De Laeter heeft een speciaal zaak voor vijvers en koivissen. “We krijgen zo’n één tot twee meldingen per jaar. Tijdens de paringstijd in het voorjaar zitten padden vaak met vier of vijf op mekaar in een vijver. Soms zit daar eentje bij die wat minder slim is en een goudvis aanziet als een paringspartner. Hij klampt zich dan inderdaad vast rond de nek van de vis, soms kruipt hij zelfs in de mond.”

Voorlopig gaat Jos niets aan zijn vijver veranderen: “De vis leeft nog, hij zwemt rond en hij is ok. Het blijkt ook een zeldzaam iets te zijn, en hier gaat het om een éénmalige waarneming. Ik ga het laten zoals het is.” 

Meest gelezen