kabinet Pascal Smet

Parkeerplaatsen in Brussel kunnen deze zomer makkelijker horecaterras worden 

De Brusselse Regering vereenvoudigt de regels, die horecazaken moeten volgen om een terras te plaatsen. Concreet zullen cafés en restaurants op een makkelijke manier één of meer parkeerplaatsen voor hun deur kunnen gebruiken als terras. Zo kunnen ze, na eventuele versoepelingen van de coronaregels, genoeg klanten ontvangen om rendabel te werken.

De coronacrisis houdt de horeca in een wurggreep. De Brusselse regering werkt daarom aan maatregelen, die de horeca moeten helpen zodra cafés en restaurants opnieuw de deuren mogen openen. Zo zijn nu al de regels vereenvoudigd om één of meer parkeerplaatsen in te nemen voor een zomerterras.

"We zorgen voor duidelijke en eenvoudige regels die voor iedereen hetzelfde zijn", zegt Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit), Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed. De richtlijnen gelden voor dit en volgend jaar.  "Onze horeca gaat door een immens moeilijke periode en op deze manier zorgen we voor wat extra perspectief", aldus Smet.

Als we op straat naar reacties vragen, horen we begrip maar ook bedenkingen. Filip Jans van café De Monk in de Sint-Katelijnestraat is enthousiast: "Alles wat ons kan helpen is welkom. Het is duidelijk dat de mensen meer naar buiten willen. Als ze dan in openlucht van ons aanbod kunnen genieten, des te beter", zegt Jans.

Radio 2

Andere Brusselaars wijzen er op dat er opnieuw parkeerplaatsen verdwijnen. "We moeten leren om ons anders te verplaatsen, maar dan moet dat wel kunnen. Zo is het openbaar vervoer niet goedkoop", zegt een vrouw. "Meer terrasjes, da's altijd leuk hé", zegt een andere voorbijganger. "Ik zie liever een terras dan geparkeerde auto's", vindt een inwoner van het centrum. "En ik zal er zeker iets gaan drinken zodra het opnieuw kan", voegt hij er lachend aan toe.

Meest gelezen