Sekswerkers blij dat hun job legaal kan worden: "Tranen in de ogen" en "Een welgemeende dankjewel" 

De sekswerkers zijn blij dat hun job eindelijk legaal kan worden, zoals Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gisteren aankondigde. "Ik dacht eerst dat het om een foute aprilgrap ging", vertelt Véronique, een Gentse sekswerker op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Het is naast een symbolische overwinning ook een goede zaak voor de veiligheid van sekswerkers: "Goed nieuws om de criminaliteit uit de sector te halen." 

"Als ik het bericht in onze facebookgroep zag verschijnen dacht ik dat het om een foute aprilgrap ging, maar toen las ik dat de minister het ook in het parlement had bevestigd en na het journaal van zeven kon ik pas echt gerust zijn", reageert Véronique, een Gentse sekswerker. "Een welgemeende dankjewel aan de minister. We zijn er nog niet, maar dit is toch al een zeer grote stap voor ons."

Je hebt ook sekswerkers die hun job met hart en ziel uitvoeren

Sekswerker Véronique

"Hierdoor kunnen we het kaf van het koren scheiden", zegt Véronique. "Je hebt de mensenhandel en gedwongen prostitutie en da's niet oké, maar je hebt ook sekswerkers die hun job met hart en ziel uitoefenen. Het is niet fout om sekswerker te zijn. Laat dat stigma, het achtervolgt ons al zo lang."

Herbekijk hier de uiteenzetting van Van Quickenborne in De Kamer (en lees daaronder verder):

Véronique kon haar oren en ogen niet kon geloven toen gisteren het nieuws werd aangekondigd dat justitieminister Vincent Van Quickenborne sekswerk uit het strafwetboek wil halen. Ook Wendy Gabriëls van Violett, een Antwerpse organisatie die hulp biedt aan sekswerkers, reageerde vandaag tevreden op het nieuws: "Dit is goed nieuws om de criminaliteit uit de sector te kunnen halen."

Videospeler inladen...

Hoe is het nu geregeld?

Sekswerkers in ons land hebben geen sociaal statuut. In de coronacrisis konden ze dan ook niet rekenen op steun van de overheid. Vrijwillige prostitutie is in principe niet verboden, maar artikel 380 van het strafwetboek verbiedt wel elke organisatie ervan. Dat verbod is er met name op gericht om uitbuiting of mensenhandel tegen te gaan. In de praktijk betekent het dat sekswerkers geen boekhouder kunnen nemen of een lening afsluiten bij de bank. 

"Vandaag is het zo dat sekswerk strafbaar is", verduidelijkte minister Van Quickenborne aan VRT NWS. "Maar het wordt tegelijkertijd gedoogd, sommige steden heffen er zelfs taksen op. Dat is bijzonder hypocriet. En het is gevaarlijk, want sekswerkers komen in de grijze zone. En zo worden ze slachtoffer van uitbuiting." Véronique merkt ook op dat de regelgeving scheef zit: "In Antwerpen heb je de kamerbelasting dus kan je eigenlijk zeggen dat Antwerpen de grootste pooier is." 

Sekswerkers zouden hierdoor een bankrekening kunnen openen of contracten afsluiten

Daan Bauwens, Utsopi

 "Als sekswerk gedecriminaliseerd wordt, wil dat zeggen dat er een sociaal statuut komt en dat ze een normaal beroep kunnen uitoefenen", zegt de minister nog. Utsopi, een vereniging die de belangen van sekswerkers verdedigt, juicht het initiatief toe: "Hierdoor zouden zelfstandige sekswerkers bankrekeningen, verzekeringen of contracten kunnen afsluiten, wat nu niet kan", reageert Daan Bauwens van Utsopi. 

Beluister hier het gesprek met Véronique op Radio 2 en lees verder onder het audiofragment: 

"Verschil tussen uitbating en uitbuiting"

Sigrid Schellen uit Diest is ook sekswerker van beroep en vindt het alvast een goed signaal van de regering: "Op zich is dit goed nieuws. Wij zijn niet van plan te verdwijnen. Het is goed dat we nu gehoord kunnen worden." Anderzijds hoopt ze wel dat ook individuele sekswerkers gehoord zullen worden en dat het werk niet wordt bemoeilijkt door regeltjes: "Gaan we ons werk nog overal kunnen doen of worden we gedwongen in een soort van bordeel te gaan werken?" 

Hoe het statuut er precies moet uitzien en wat de regels precies zullen zijn, moet nog blijken, maar op dit moment is er vooral euforie bij de betrokkenen. "Een mijlpaal", volgens Véronique en ook Utsopi kon vaststellen hoe blij de sekswerkers zijn met de aankondiging: "Verschillende leden hadden tranen in de ogen. Wij kunnen nu onderhandelen over minimale arbeidsvoorwaarden en daarmee maak je het verschil tussen uitbating en uitbuiting."

Meest gelezen