Burgemeester Boris Palmer van Tübingen, met een sneltest

Snelteststad Tübingen: horeca, bioscopen en musea zijn open, maar besmettingscijfers gaan de hoogte in

Tübingen, een middelgrote stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, is in deze coronatijden de plek voor wie op café of restaurant wil gaan: de horeca is er gewoon open. Tenminste, voor wie een negatieve coronatest kan voorleggen. Tübingen geldt als experiment voor het effect van sneltesten. En nu blijkt ook dat project niet feilloos te verlopen. Integendeel: het aantal besmettingen is er intussen verdubbeld.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 28 maart 2021 over snelteststad Tübingen waar de horeca gewoon open is (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Wie vergeten is hoe het leven voor corona eruitzag, kan naar Tübingen. Ruim 100.000 inwoners - onder wie heel wat studenten - kunnen er niet alleen naar de horeca, ook musea, bioscopen en zo meer zijn er sinds half maart geopend. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een speciale dagpas, gebaseerd op een negatieve sneltest. Ook de Belg Yves Bernaerts  woont in Tübingen. Hij vertelde deze week in "De ochtend" op Radio 1 hoe dat juist in zijn werk gaat.

Beluister hier het gesprek met Yves Bernaerts en lees daarna verder:

Een van de methodes om dit mogelijk te maken, is massaal testen. Enkel op die manier kan de stad openblijven. Maar nu blijkt ook dat niet te volstaan. De voorbije week is het aantal besmettingen in de stad bijna verdubbeld: van 35 per 100.000 - wat vrij laag was naar Duitse normen - tot 66,7 nu. 

Volgens burgemeester Boris Palmer (Grüne) is het experiment niet mislukt. De stijgende cijfers liggen volgens hem niet aan de mensen die een terrasje doen of een theater bezoeken, maar wel aan de grote groepen die 's avonds de stad intrekken om te feesten. Maar hij zegt dat het experiment nog altijd kan ingetrokken worden: "Het is een test met een open einde." 

Meest gelezen