Nieuw bezwarend materiaal over El Kaouakibi: ze bestelde servies voor eigen woning en wou factuur voor jongerenwerking

Er blijft nieuw bezwarend materiaal opduiken over Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en haar partner Erika Xuan Nguyen. Deze keer gaat het om een e-mail, waarin ze servies bestellen voor hun villa in Edegem. Het factuuradres is echter WeLoveBXL, de Brusselse poot van El Kaouakibi’s jongerenwerking in Antwerpen, Let’s Go Urban. De stad Antwerpen vraagt intussen aan de curator van JJ House, de eventlocatie van El Kaouakibi, om beslag te laten leggen op haar vermogen.

Sihame El Kaouakibi ligt al langer onder vuur omdat ze subsidiegeld zou hebben afgeroomd voor haar eigen privébedrijven. Met als klap op de vuurpijl het rapport van de voorlopige bewindvoerder – aangesteld om de boekhouding van Let’s Go Urban op orde te stellen. Die sprak daarin over “georganiseerd bedrog” en vervalste facturen. Van de subsidies zou zo’n 450.000 euro bij de privébedrijven van El Kaouakibi beland zijn. 

Uit een mail die VRT NWS kon bemachtigen blijkt nu dat er ook een offerte is gevraagd bij een leverancier van topmerken voor keukenservies. Het factuuradres was WeLoveBXL, de Brusselse poot van Let’s Go Urban, maar het afleveradres was in Edegem, het adres van de villa met zwembad van El Kaouakibi en Nguyen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Die villa verhuren ze via diverse sites, onder meer AirBnb, voor het bedrag van 650 euro per dag. Het is (onder meer) op die villa dat de stad Antwerpen beslag wil laten leggen door de curator van JJ House, één van de bedrijven van El Kaouakibi, dat ondertussen failliet is (zie onder). Voor die villa had het duo een vrij uitgebreid servies nodig: 100 borden, 50 bowls en nogal wat bestek.

Bekijk hier een afbeelding van de e-mail (en lees eronder voort):

Korting

Overigens blijkt uit die mail ook dat het niet de eerste keer is dat er een offerte gevraagd wordt, dat blijkt uit de aanhef van de mail: "Graag ook een offerte voor een andere vzw". En overigens zouden er nog volgen: op het einde wordt een korting gevraagd omdat er nog een bestelling van glaswerk zou volgen. Volgens onze informatie is de bestelling waarvan sprake in de mail uiteindelijk geannuleerd.

Ondertussen lopen er verschillende onderzoeken naar de handel en wandel van El Kaouakibi en Nguyen: een van het parket, een van de Vlaamse overheid, een van Binnenlandse Zaken (specifiek naar de werking in Brussel), een van de Bijzondere Belastinginspectie en ook nog een van de stad Antwerpen. 

Vermogen

Eerder vandaag raakte bekend dat de stad Antwerpen aan de curator van JJ House, de eventlocatie van Sihame El Kaouakibi, vraagt om beslag te laten leggen op haar vermogen. Dat meldde VTM Nieuws en het bericht is bevestigd aan VRT NWS. Volgens VTM Nieuws bezitten El Kaouakibi en Nguyen samen voor 2,46 miljoen euro aan vastgoed en zouden ze plannen hebben om dat vastgoed te verkopen.

Zelf zegt El Kaouakibi dat haar niets te verwijten valt, maar er is in elk geval minstens sprake van een slordige en onvolledige boekhouding bij Let's Go Urban, stelt de bewindvoerder in haar rapport. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert kondigde al aan dat hij de procedure opstart om El Kaouakibi uit de partij te laten zetten. Ze raakte in 2019 als wit konijn van de Vlaamse liberalen verkozen in het Vlaams Parlement.

Meest gelezen