Nutsbedrijven graven voor 6e keer tuin in Berchem open: "Ze kiezen altijd de mijne, andere in straat zijn te verhard"

De tuin van Peter Overbeeke uit Berchem zal vandaag voor de 6e keer overhoop gegraven worden door telecom- of nutsbedrijven. Die bedrijven mogen dat dankzij het "gevelrecht". Dat ze altijd in zijn voortuin terecht komen, komt volgens hem omdat zijn tuin niet helemaal verhard is. Ook voor werkzaamheden die niet rechtstreeks voor hem bedoeld zijn, kloppen bedrijven bij hem aan meent hij, om geen verharde voortuin te moeten opengooien. "Mijn tuin ziet er afschuwelijk uit, maar ik leg me er bij neer", zegt hij aan Radio 2 Antwerpen.

Het gevelrecht staat toe dat telecom- en andere nutsbedrijven hun netwerk mogen aanleggen op gevels die grenzen aan de openbare weg. Ze mogen zelfs werken uitvoeren op privégrond als dat nodig is. "Vandaag komt er opnieuw een werkploeg langs. Zij gaan mijn tuin waarschijnlijk voor de 6e keer in 20 jaar overhoop graven. Ergens moet het ophouden", zegt Peter Overbeeke.

Peter probeerde al talloze keren contact op te nemen met de bedrijven, maar tevergeefs: "Ik heb mailtjes gestuurd naar alle providers, maar ik krijg geen antwoord. Het zijn telkens andere afzenders of andere contactpersonen. Zij hebben het gevelrecht en het lijkt alsof ik er niets aan kan doen. Ik laat het nu maar gewoon over me heen gaan."

Beluister hier het verhaal van Peter (en lees eronder voort): 

Een van de bedrijven had mijn waterleiding geraakt. De herstelling heb ik zelf moeten betalen.

Peter Overbeeke

Ondertussen ligt de tuin van Peter vol kabels en leidingen. "Er is een risico dat er bij nieuwe graafwerken leidingen of kabels geraakt gaan worden", legt Peter uit. "Zo hebben ze eens mijn waterleiding geraakt. Ik wist niet wie de graafwerken had uitgevoerd. Na een half jaar kwam ik te weten welk bedrijf er was langsgeweest, maar toen was de bezwaartermijn al verstreken. Ik heb de herstellingen dan zelf moeten betalen." 

Graafvriendelijke tuin

Volgens Peter kiezen de bedrijven zijn tuin, omdat die het meest "graafvriendelijk" is. "Veel buren hebben een verharde tuin, terwijl ik vooral gras heb. En dat zorgt er blijkbaar voor dat de bedrijven liever in mijn tuin komen graven. Er zijn wel regels dat elke tuin voor 50 procent waterdoorlatend moet zijn, maar dat is niet bij iedereen het geval", zegt hij. Al heeft hij alle begrip voor zijn buren en heeft hij er een goede band mee die hij zeker wil houden: "Het zijn erg prettige mensen. Hun voortuin was altijd al een deel bestraat, ze hebben het zo gekocht."

Dan kom ik thuis en is er in mijn tuin gegraven. Dat is al twee keer gebeurd. Ik weet niet meer wat doen.

Peter Overbeeke

"Het gaat vooral over de manier waarop het telkens gebeurt", gaat Peter verder. "Dan kom ik thuis en zie ik dat er in mijn tuin gegraven is. Dat is nu al twee keer gebeurd. Ik heb dan geen idee wie dat gedaan heeft of waarom. Ik weet niet meer wat ik moet doen."

Peter heeft ondertussen amper nog planten in zijn tuin staan. "Mijn tuin is afschuwelijk. Het is een complete ramp. Ik heb onlangs nog opnieuw gras gezaaid en de tuin bemest, maar vandaag stonden ze opnieuw voor de deur", klinkt het.

Meest gelezen