Uniek meettoestel van studenten UHasselt is klaar voor vertrek naar de ruimte

De unieke kwantummagnetometer ontworpen door de studenten van de universiteit van Hasselt zal op 18 augustus meegaan met een vlucht van SpaceX CRS-23 naar het ruimtestation ISS. Het toestel kan de magnetische velden rond onze aarde onderzoeken.

In het Oscar-Qubeteam zitten enkele studenten van de UHasselt en zij werken de laatste details af aan hun unieke kwantummagnetometer. Als alles goed gaat, wordt het meettoestel op 18 augustus meegenomen met een vlucht van SpaceX CRS-23 naar het internationaal ruimtestation ISS. “Vier maanden lang gaan wij met onze magnetometer onderzoek doen naar de magnetische velden die onze aarde omringen. Aan het einde van ons experiment zullen we in staat zijn om de magnetische velden van onze planeet te mappen in 3D”, zegt teamleider Jaroslav Hruby.

Wetenschap met een diamant

De studenten wonnen de wedstrijd ‘Orbit your thesis’ van het Europees ruimteagentschap ESA en mochten daarom een experiment uitvoeren in de ruimte. Tijdens hun vrije tijd hebben ze zich volop ingezet om dit experiment te kunnen waarmaken. Ze combineren kwantumfysica met ruimtevaart en baseren zich op een diamant. “Onze sensor bestaat uit een synthetische diamant waarin we kleine atomaire imperfecties hebben verwerkt, zodat we ze kunnen gebruiken als ultragevoelige sensoren”, zegt  professor Milos Nesladek van de UHasselt. Het is de allereerste diamantgebaseerde magnetometer die ooit de ruimte zal ingaan. 

De diamanttechnologie zorgt er samen met het kwantummechanisme voor dat het meettoestel zeer klein van formaat kan zijn. "Langs de buitenkant is het een kubus van 10 op 10 cm. Er zit een groene laser in en een diamant die je amper kan zien", vertelt studente Daphne Box.

Kunstwerk van Daphne Box mag mee de ruimte in

Op de kubus staan alle logo’s van de UHasselt-studentenverenigingen en een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box. Zij won de ontwerpwedstrijd en mocht een zijde van de kubus vullen met haar kunstwerk. Haar ontwerp vat zowat het hele project samen. "Je ziet een diamanten kompas met een magneet en een soort radiatiegloed van microgolven errond", vertelt Box. Dat staat symbool voor het ruimteweer en het lichtsignaal dat de diamanten sensor opvangt. 

(Lees verder onder de foto.)

Daphne Box is erg fier op haar kunstwerk. "Ik vind het heel bijzonder dat iets wat ik gemaakt heb, nu de ruimte ingaat", vertelt ze trots. "Ik besef nog niet helemaal wat er gaat gebeuren."

Meest gelezen