Celstraf voor verkrachting van 5 naar 10 jaar? Ministerraad keurt voorontwerp hervorming goed 

De regering wil de maximale celstraf voor verkrachting optrekken van 5 naar 10 jaar. Ze heeft daarvoor een voorontwerp voor de hervorming van het seksueel strafrecht goedgekeurd. Ook enkele definities, zoals die van "voyeurisme", worden verduidelijkt. "Ons huidig seksueel strafrecht is van 1867, "toestemming" wordt het nieuwe centrale principe", aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

In ons land worden per dag acht aangiftes gedaan van verkrachting, blijkt uit cijfers van het justitiekabinet. "Rekening houdend met het feit dat slachtoffers vaak geen aangifte durven te doen, wordt geschat dat er in ons land 80 verkrachtingen per dag gepleegd worden. In drie vierde van de gevallen is de verkrachter een bekende voor het slachtoffer", staat er te lezen in het persbericht over de hervorming van het seksueel strafrecht. 

"Maar in tien procent van de aangiftes van verkrachting komt het tot een veroordeling. Eén van de zaken die hiertoe bijdragen, is de achterhaalde wetgeving inzake seksueel geweld", aldus het persbericht.

 Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) vult aan. "Ons huidig seksueel strafrecht is gebaseerd op een wetboek van 1867 en is onvoldoende aangepast aan de hedendaagse normen", laat hij optekenen.

Een condoom uittrekken zonder toestemming? Dat is verkrachting
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Aangepaste definities

Het strafwetboek is dus verouderd, vindt Van Quickenborne. "Zo kan er momenteel bijvoorbeeld enkel sprake zijn van aanranding van de eerbaarheid wanneer er sprake is van dwang of geweld, maar niet als er een gebrek aan toestemming is", aldus het persbericht. Toestemming wordt dan ook het nieuwe centrale begrip in het seksueel strafrecht. "Ook als iemand het condoom uittrekt zonder toestemming van de partner, dan wordt dat gezien als verkrachting", aldus Van Quickenborne. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook de definitie van voyeurisme bijvoorbeeld wordt aangepast. "Recent was er nog rechtspraak waarbij geoordeeld werd dat foto's onder rokken trekken geen voyeurisme was, omdat het slachtoffer strikt gezien niet ontbloot was", aldus het persbericht verwijzend naar een recente uitspraak door een rechter in een zaak over voyeurisme. Een seksueel misdrijf zou volgens de letter van de wet voor een assisenhof moeten komen. Maar omdat dat tijdrovend en duur is, worden die zaken vaak voor een correctionele rechtbank gebracht, waar lichtere straffen worden uitgesproken. 

Om die lichtere straffen naar het verleden te verwijzen, stelt de regering nu voor in haar ontwerp om de straffen voor verkrachting op te trekken van 1 maand tot 5 jaar, naar 6 maanden tot 10 jaar. De maximale straf wordt dus verdubbeld. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is daar tevreden mee. "Al zal een gevangenisstraf niet alles oplossen", reageert adjunct-directeur Liesbet Stevens in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze is blij dat er in het ontwerp ruimte wordt gegeven aan de rechter voor een straf op maat.

Herbeluister hier het gesprek met Liesbet Stevens uit "De wereld vandaag" en lees daaronder verder:

Verzwarende omstandigheden

"De maximumstraf voor verzwarende omstandigheden wordt opgetrokken met minimaal 5 jaar", vult Van Quickenborne nog aan. En die lijst wordt ook aangevuld. "Incest, of als er ook sprake is van partnergeweld. Ook een discriminerende factor, dus seksueel geweld tegen homo's, wordt een verzwarende omstandigheid", aldus de minister.

In de hervorming worden ook bijkomende maatregelen opgenomen, zoals een contactverbod, elektronisch toezicht, een werkstraf of de ontzetting uit de burgerlijke rechten. "Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen seksueel geweld. Het zal justitie en politie beter wapenen om op te treden, te vervolgen en te bestraffen.

Seksueel geweld tegen homo's wordt een verzwarende omstandigheid

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

De strafwijziging voor verkrachting en aanpassing van enkele definities past in een bredere modernisering van het seksueel strafrecht. In dat zelfde kader kondigde Van Quickenborne gisteren aan dat hij sekswerk uit het strafrecht wil halen waardoor sekswerkers een sociaal statuut zouden kunnen krijgen.

Meest gelezen