Jonas Hamers / ImageGlobe

Vlaamse werkloosheidscijfers op laagste peil sinds begin coronacrisis (maar echte impact kan zich nog laten voelen)

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is in maart onder de 6 procent gezakt, voor het eerst sinds maart vorig jaar. "Maar we moeten alert blijven", waarschuwt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), want de echte impact van de coronacrisis moet zich nog laten voelen.

Vlaanderen telde in maart 183.207 werkzoekenden, 1,6 procent minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal sinds de start van de coronacrisis, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Alleen in Vlaams-Brabant steeg het aantal werkzoekenden op jaarbasis nog. Voor de duidelijkheid: de tijdelijk werklozen worden niet meegeteld in de werkzoekendencijfers.

De Vlaamse werkloosheidsgraad daalde naar 5,9 procent. De coronapiek was er in augustus vorig jaar, met een werkloosheidsgraad van 6,85 procent. Toen waren er ruim 213.000 werkzoekenden.

Langer werkloos

Een punt van bezorgdheid is de toename van het aantal werkzoekenden dat al 1 tot 2 jaar op zoek is naar een job. Zij waren in maart met 37.486, of bijna 23 procent meer dan in maart vorig jaar. Ook het aantal werkzoekende 60-plussers - ruim 23.000 - ligt nog fors hoger (+7,8 procent) dan een jaar geleden.

Crevits noemt de dalingen goed nieuws, "maar we moeten heel alert blijven". Want de reële impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zal nog moeten blijken. Die impact wordt vertraagd door de overheidssteun aan bedrijven die door de crisis worden getroffen en door het systeem van tijdelijke werkloosheid. 

Brussel

In het Brussels Gewest zijn er 2.510 werklozen bij gekomen sinds het begin van de coronacrisis, een al bij al vrij beperkte aangroei van 2,8 procent. Jongeren zijn wel zwaar getroffen: daar zijn 880 werklozen bij gekomen, ruim 10 procent meer dan vorig jaar.

Brussel ziet zo de werkloosheidsgraad op een jaar tijd stijgen van 15,7 procent naar 16,2 procent. 

Meest gelezen