Radio 2

Volkstuinen zijn populairder dan ooit: "De kinderen van de buurt groeien hier samen op"

Volkstuinen zijn helemaal in en door de coronacrisis zijn ze alleen maar populairder geworden. Bij een volkstuin verzorgt de buurt een gemeenschappelijk stukje grond, met daarop bijvoorbeeld een moestuin of picknickbanken. Steden kunnen de grote vraag naar die tuinen bijna niet meer volgen. In de Gezusters Grégoirestraat in Kessel-Lo bij Leuven zijn ze de trend al enkele jaren voor. "Het heeft de hele buurt dichter bij elkaar gebracht", zegt buurtbewoner Deborah De Pauw. 

Enkele jaren geleden was het grasveld naast de Gezusters Grégoirestraat een overgroeid stuk terrein, maar nu is het een keurige volkstuin. "Er is een veldje met twee goals waar de kinderen kunnen voetballen en heuvels waarop de kinderen kunnen spelen", beschrijft Deborah. "Daarnaast hebben we een moestuintje dat we samen bewerken met de buurt. We houden ook zeven kippen in de tuin. Elke zondag verzorgt een ander gezin het kippenhok en kan dan ook de eitjes bijhouden", zegt ze. 

Buurtbewoners kweken samen groenten in de moestuin
Radio 2

De buren kregen het idee voor een volkstuintje op een straatfeest. Voor hun idee konden ze steun vinden bij het stadsbestuur van Leuven. "Op de website konden we een aanvraag indienen. We hebben een dossier opgesteld met onze plannen en motivatie. Dat is goedgekeurd door het gemeentebestuur. Met de financiële steun van de gemeente hebben we het kippenhok, de omheining en de moestuin zelf gezet", verklaart Deborah.

Samen opgroeien

Volkstuinen zijn razend populair in Vlaanderen en Deborah snapt waarom. "Wij hebben allemaal kleine tuinen. Deze tuin is daar een uitbreiding op. Omdat we die delen, leren we elkaar beter kennen. Onze kinderen hebben dezelfde leeftijd en kunnen hier samen opgroeien", zegt Deborah. Ook haar dochterJuliette (7) is enthousiast. "Het leukste aan de tuin vind ik de heuvels. Daar kunnen we kampen maken en tunnels graven."

Meest gelezen