Ook 2020 is recordjaar voor Recupel: 123.840 ton oude elektronische toestellen en lampen ingezameld

We hebben vorig jaar 123.840 ton oude en afgedankte elektronische toestellen teruggebracht naar de containerparken en Recupel-verzamelpunten. Dat is 1,1 procent meer dan het recordjaar 2019. De bedrijven hebben wel minder gebruikte lampen ingezameld. En dat heeft met de coronacris te maken. 

Tijdens het coronajaar zaten we met z'n allen veel in ons kot. Velen onder ons hebben van de situatie gebruikgemaakt om de garage of zolder op te ruimen. Dat heeft ook Recupel, de organisatie die oude en afgedankte elektronische toestellen in ons land inzamelt, gezien. 

Een piek na de lockdown

Alles samen hebben we zo'n 123.840 ton ingezameld. Dat is 1,1 procent meer dan 2019, dat ook een recordjaar was. Elke Belg bracht vorig jaar gemiddeld 10,8 kilogram oude en afgedankte elektro terug naar een Recupel-verzamelpunt.

(lees verder onder de grafiek)

Wat ook opvalt is dat we tijdens de maanden juni (+ 50 procent) en september (+ 26 procent) veel meer toestellen hebben binnengebracht dan het jaar voordien. Dat heeft allemaal te maken met de lockdown tijdens de maanden daarvoor, toen  de containerparken en winkels met een Recupel-verzamelpunt gesloten waren.

Bijna alles wordt gerecycleerd

Zo'n 90 procent van de ingezamelde toestellen krijgt een nuttige toepassing: 80% wordt gerecycleerd tot nieuwe materialen en 10% wordt verbrand met energierecuperatie. De CEO van Recupel, Eric Dewaet, vindt het een goede zaak dat we oude toestellen inzamelen, want dat is goed voor het milieu. "Om elektronische toestellen te maken, heb je veel grondstoffen nodig. Vaak ook kritische grondstoffen die steeds schaarser worden. Daarom is het broodnodig om de grondstoffen die zich in onze toestellen bevinden, te recycleren. Zo kunnen ze opnieuw ingezet worden en moeten we minder nieuwe grondstoffen ontginnen via de klassieke, vervuilende mijnbouw." 

Toch is er een opvallende evolutie. Hoewel het totaal ingezamelde volume stijgt tot 123.840 ton, daalt het aantal ingezamelde stuks (van 44 naar 43,7 miljoen stuks). Dat heeft te maken met het feit dat er minder gebruikte lampen werden binnengebracht door bedrijven die door de coronacrisis grote infrastrucuurwerken moesten uitstellen. 

(lees verder onder de grafiek)

Uiteindelijk roept Recupel op om kleine toestellen zoals smartphones, haardrogers of MP3-spelers zoveel mogelijk binnen te brengen. "Uit onze laatste bezitsmeting van 2019 blijkt dat ieder Belgisch gezin 11 ongebruikte toestellen heeft. We investeren sterk in sensibilisering om iedereen aan te sporen die ongebruikte toestellen naar een Recupel-punt te brengen. Het is belangrijk dat die toestellen geen stof liggen te vergaren, maar hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden", zegt Dewaet.

Meest gelezen